• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag kan inte lita på hunden!

  Jag hoppas verkligen på svar på detta brev, för jag har ingen aning om vart jag ska vända mig. Jag har en schäfer som är snart två och ett halvt år. Vi tog över honom i oktober 2003. Vi har inte pratat med hundens tidigare ägare, vilket jag anser vara skumt från deras sida. Jag vet alltså inte vad hunden varit med om tidigare.

  Hunden springer mycket i cirklar, kan inte aktivera sig själv. Ibland lyssnar han jättebra, andra gånger funderar man på om han är döv. Det stora problemet med honom är väl egentligen att han har världigt svårt att lita på människor. Han är rädd för nya människor och skyggar då eller börjar morra/skälla.

  Jag vet inte hur han mår och undrar vad jag ska göra för att få en bättre hund? Jag känner att jag inte kan lita på honom!
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det låter som om din hund har många och svåra psykiska problem.

  Beteendestörningar är en vanlig orsak till avlivning hos unga hundar, och också en vanlig anledning till att hundar lämnas bort till nya ägare.

  För att bedöma hur svåra problem din hund har, och vad som kan göras åt dem måste du ta kontakt med en rutinerad hundtränare eller hundpsykolog. Fråga din veterinär, den lokala hundklubben eller andra hundägare i din hemtrakt vem du skall vända dig till. Det finns många som kallar sig problemhundstränare och hundpsykologer i dag, så det är viktigt med rekommendationer! Låt även en veterinär göra en undersökning av hunden. Ibland kan en fysisk åkomma förvärra de psykiska besvären och ibland kan psykofarmaka vara nödvändigt för att det skall gå att träna med hunden.

  När du träffar tränare/psykolog eller veterinär är det viktigt att du funderat igenom din situation. Hur mycket tid är du beredd att lägga på träningen? En timme eller fem timmar om dagen? Finns det andra i din omgivning att ta hänsyn till? Aggressiva hundar får inte finnas kvar i barnfamiljer.

  Förhoppningsvis kommer ni fram till ett sätt att få din hund att känna trygghet och tillit.

  Skulle ni inte lyckas, eller du känner att du inte klarar av situationen, gör inte som ägarna innan dig! Låt hellre hunden somna in än att bolla honom vidare - det blir bara värre.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!