• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det hundar som passar allergiker?

  Jag har några frågor om så kallade allergihundar. Är det endast för att de inte fäller som de kallas så eller är det någon skillnad i pälsens uppbyggnad?

  Vad finns det för raser som passar en allergiker? Jag funderar som du förstår på att köpa hund men har en sambo som är lite allergisk, med betoning på lite. Vi har katt och det går fint. Borde det inte fungera med hund då också? Finns det några böcker i ämnet som du kan tipsa om?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det här är egentligen en fråga för en allergiläkare, men vi får den ofta.

  Allergier mot pälsdjur är vanligt och utlöses inte bara av ämnen i pälsen utan också från hud och saliv. Diagnosen pälsdjursallergi skall ställas av en allergiläkare som förutom sjukdomshistorien och symtombilden även gör en del prover och tester.

  Det generella rådet är att allergiker skall avhålla sig från pälsdjur. Nu vet jag som veterinär att många ändå skaffar djur mot läkarnas (kloka) inrådan.

  Det finns inga säkra belägg för att så kallade allergiraser skulle reta mindre än andra.

  Katter är betydligt mer allergiframkallande än hund, det är vanligt med hundägare som inte tål katter. Men vi träffar mycket sällan kattägare som inte tål hundar. Chansen är nog stor att din sambo tål hundar eftersom det går bra med katten.

  Vad gäller hundras tycker jag ni skall leta efter en ras som passar er till storlek och läggning. Men vänd er först till en allergiläkare så att ni får en klarare diagnos än "lite allergi" och hjälp att bedöma eventuella hälsorisker med att skaffa hund.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!