Sedan några år driver Marie och Sebastian Rudenstam möbeluthyrningsföretaget Beleco.
Ja, ni läste rätt. Det handlar om uthyrning av möbler. Maries och Sebastians affärsidé är att man ska hyra sina hemmakontorsmöbler, kontorsmöbler och designmöbler istället för att köpa dem.
Marie och Sebastian Rudenstam
Ålder: 64 respektive 32 år.
Familj: Marie har sönerna Peter, 41, Sebastian, 32, och Albin, 30.
Bor: Jönköping och Stockholm.
Gör: Styrelseledamot respektive vd.
– Det är vårt bidrag till ett mer hållbart samhälle, säger Marie när Hemmets Journal intervjuar huvudpersonerna i det lite ovanliga familjeföretaget.
– Möblerna får ett längre liv genom att de kan hyras ut gång på gång, tillägger hon, möbeltillverkarna äger möblerna och får en kickback vilket ger dem ett incitament att skapa möbler av bra kvalitet som håller för att användas många år.
Sebastian nickar medhållande och säger sedan:
– Vi vill gärna göra ett avtryck i samhället. För Marie är hållbarhet och minskad klimatpåverkan det viktiga medan jag drivs av att förändra beteenden hos människor.
Värnar om världens resurser
Fröet till företagsidén såddes i Jönköping för sju år sedan när Marie var tvungen att skaffa en ny bil. Hon stod i valet och kvalet om hon skulle köpa eller hyra.
– Tanken på att bara betala när ett behov uppstod tilltalade mig och hela grejen med delningsekonomi och tjänster som Uber och Spotify. Jag började fundera på vad man mer skulle kunna hyra istället för att äga.
Vid den tiden gick Marie igenom en livskris. Hon hade separerat från sin man och lämnat tjänsten som nordenchef inom Elkøp, som i Sverige heter Elgiganten.
– Jag tog en timeout och funderade på vad jag ville göra med resten av mitt liv, berättar Marie. Det var då funderingarna kom på klimatpåverkan och hur vi ska leva om världens resurser ska räcka till oss alla.
Samtidigt hade hennes son Sebastian kommit i kontakt med delningsekonomin när han jobbade på den digitala förmedlingstjänsten Universal Avenue. Där hade han arbetat med varumärken som Spotify, Bambora och Shopify.
– Men jag var inte riktigt nöjd med det utan ville starta ett eget företag. Jag hade sålt en lägenhet med god vinst i Jönköping och hade ett bra startkapital. Jag och en annan kille i Stockholm hade en företagsidé men den rann ut i sanden.
Startade företag för möbeluthyrning
Hemma i Jönköping hade Marie under tiden funderat vidare på vad man mer skulle kunna hyra istället för bilar och kommit fram till att möbler var grejen. Det fanns nämligen inget annat företag på marknaden som hyrde ut möbler helt flexibelt per månad, för längre eller kortare perioder.
– Möbler är något som alla alltid kommer att behöva. Om man inte måste äga sina möbler ger man människor större frihet att leva och resa och bara betala för det de har behov av just för tillfället, säger Marie.
Fyra dagar efter att han hade haft liknande tankar ringde det på Sebastians telefon.
– Det var Marie som sa direkt att vi skulle starta ett företag tillsammans och hyra ut möbler, säger Sebastian med ett leende. Det kändes som ödet.
I slutet av 2016 startade mor och son det gemensamma bolaget och de valde namnet Beleco som betyder ”beautiful state” på esperanto (ungefär skönhet på svenska).
– Det är ett bra namn. Man kan också tänka på bel som i bella (vacker på italienska) och eco som i ekologisk, säger Sebastian.
År 2018 skedde den riktiga lanseringen och samma år utsågs Beleco till Årets nyföretagare i Jönköping. De har sedan dess flyttat huvudkontoret, där det arbetar cirka 30 personer, till Stockholm.
Affärskonceptet, pandemin och möjligheten att jobba hemifrån har lett till att de anställda får arbeta var i världen de vill. Kravet är dock att det är i en liknande tidszon som Sverige.
– Vi har vår verksamhet i Stockholm, Göteborg och Malmö eftersom de flesta av våra kunder finns där. Vi koncentrerar oss på storstäder. Under 2023 skalar vi även upp i Berlin och London, där vi redan har kunder, berättar Sebastian.
Möbler som håller i generationer
Beleco äger inga egna möbler. Tillverkare kan skicka in delar av sitt sortiment till företaget som förvarar dem i olika lager och sedan hyr ut dem gång på gång.
Det handlar om lite exklusivare möbelmärken som Swedese och Fogia men även stora varumärken som Flokk som tillverkas i både Sverige och övriga Europa.
– För möbelföretagen är det bra eftersom de får betalt om och om igen ju fler gånger deras produkt hyrs ut och för miljön är det bra eftersom företagen får en anledning att verkligen bygga möbler som inte bara är slit-och-släng-produkter, säger Marie.
– Förr byggde man möbler för att de skulle hålla i generationer. Vårt mål är att man åter ska börja göra det.
Enligt Sebastian sker den största delen av den negativa klimatpåverkan vid produktionen av själva möblerna. Trots de ökade transporterna vid uthyrning står de fortfarande bara för två procent av CO2-utsläppen per produkt.
Bland kunderna finns stora välkända företag, men man hyr även ut till privatpersoner och för event.
Marie och Sebastian vill vidareutveckla sitt företag så att även privatpersoner kan hyra möbler flexibelt per månad till en lägre kostnad över tid.
– Enligt undersökningar av Blocket och Bukowskis står det bara i Sverige möbler på folks vindar, i källare och i förråd till ett värde av 35 miljarder kronor. Det är inte hållbart att de står där outnyttjade samtidigt som man producerar nytt, säger Marie. I vår modell kommer alltid möbler tillbaka och rengörs för att sedan hyras till någon annan person eller företag.
Sparar in koldioxidutsläpp
Enligt beräkningar kan Maries och Sebastians företag bidra till att spara in utsläpp av minst två miljoner ton CO2 (koldioxid) på tio år. Och Marie stortrivs att arbeta tillsammans med sin son.
– Sebastian är kreativ och helt orädd. För honom är allt möjligt, medan jag som har lång erfarenhet är mer försiktig och det kan vara en begränsning. Tillsammans är vi ett oerhört starkt team.
När de jobbar är de Marie och Sebastian med varandra. Inte mor och son.
– Det skulle inte funka att gå runt på jobbet och säga mamma, säger Sebastian med ett leende.
På frågan om det är mamma som bestämmer och har sista ordet skrattar de båda gott.
– Mamma är ju förvisso största ägare i företaget och sitter i styrelsen, men jag är vd och medgrundare. Vi har en bra uppdelning, säger han.