Det lilla röda attefallshuset med vita knutar ligger i hörnet av villaträdgården i Mölndal. Det går helt i stil med huvudbyggnaden, med klassiskt stående träpanel och vackra spröjsade fönster. Ett trädäck knyter ihop byggnaderna och gör det möjligt att hälsa på hos varandra i bara tofflor.
– Vi ville ha en känsla av en gårdsbebyggelse och lite ”Bullerbyn”. Det var viktigt att allt lirade ihop så därför valde vi samma spröjsade fönster och apelsinfönster som vi satt in i villan, berättar Jan-Åke Arenäs.
Anlitade arkitekt för att rita attefallshuset
Jan-Åke och Caroline Arenäs har bott i sitt röda trähus i 25 år, renoverat efter hand och byggt ut så mycket som är möjligt. De trivs i det pittoreska villaområdet med gamla arbetarbostäder, men eftersom familjen har sju barn behövde de mer utrymme. För två år sedan bestämde de sig därför för att bygga ett eget hus på gården åt äldsta tonårsdottern Cim. Valet föll på ett attefallshus som inte kräver bygglov, och för att nybygget skulle smälta in på bästa sätt med den befintliga villan anlitade familjen en arkitekt i stället för att köpa ett nyckelfärdigt hus. Tack vare en smart lösning där delar av huset är nedsänkta två trappsteg har det gått att få ut två plan på den begränsade ytan, en nedervåning med walk-in-closet och ovanpå det ett sovloft med ordentlig takhöjd.
LÄS ÄVEN: Inredarens husdröm på 45 kvadrat: “Här trivs vi så bra allihop”
– Cim är mycket intresserad av kläder och smink, så man kan säga att vi byggde huset kring hennes garderob. Där finns också ett badrum med dusch och toalett, och snickaren anpassade faktiskt innerväggen så att sminkbordet skulle få plats, säger Jan-Åke.
Cim och hennes stora garderob flyttade in i det nybyggda huset för två år sedan. I dag är hon 20 år, bor fortfarande kvar på gården och stormtrivs med det.
Fönstren satte tonen
Exteriören på Cims hus har fått mycket karaktär av fönstren. På långsidan sitter en rad höga och smala fönster med sekelskifteskaraktär, vita spröjsar och infällt rött glas. På båda gavlarna finns ett halvmåneformat så kallat apelsinfönster högt placerat. Likadana fönster återfinns på huvudbyggnadens glasveranda och övervåning.
– Caroline har bott i Hunnebostrand och hon ritade själv de spröjsade fönstren med inspiration därifrån. Sedan är de specialtillverkade av ett snickeri, säger Jan-Åke.
Övergångsboende för barnen
Jan-Åke och Caroline fattade beslut om placering av huset och hur exteriören skulle se ut, men när det kommer till inredningen har Cim själv varit med och påverkat allt från val av kakel till väggfärg och skåpluckor. Resultatet är ett hem som känns både modernt och tidlöst, med genomgående vita väggar och golv i vitlaserad ekparkett. Här finns plats för umgänge, med soffhäng och middagar runt matbordet, eller för vila på sovloftet. Utanför ett par helglasade dubbeldörrar finns en uteplats med morgonsol för frukostkaffet, och bara ett par steg bort finns mamma, pappa och syskonen.
LÄS ÄVEN: Catarina bor i ett minihus på 15 kvadrat: “Här slipper jag oroa mig för höga elpriser”
Jan-Åke ser Cims hus som ett övergångsboende som flera av barnen kommer att kunna ha glädje av innan de skaffar något eget. Huset på gården är ett sätt att hjälpa barnen till ett första eget boende, utan att behöva låna ut pengar för att de ska kunna kasta sig in i den överhettade bostadsmarknaden.
– Det här egentligen ett genidrag för att ungarna ska kunna komma hemifrån och ändå vara kvar. Med attefallshuset har vi löst bostadsfrågan för alla våra barn, när Cim flyttar ut så flyttar vi in nästa unge, säger Jan-Åke och fortsätter:
– En bra effekt med det nya huset är att vi träffar Cim mer nu än vad vi gjorde när vi bodde under samma tak!
Så tänkte arkitekten
Arkitekten Ola Torrång delar med sig av sina tankar kring bygget.
Vad är speciellt med det här huset?
– Att det är i två nivåer med en del nedsänkt under mark för att kunna få ett loft med bättre rumshöjd.
Vad är du mest nöjd med i huset?
– Att vi fått ut så mycket golvyta genom de olika nivåerna. Jag är också nöjd med att det smälter in och harmonierar med boningshuset och att vi lyckades placera det så att vi får ut mycket av tomten.
Dina bästa tips till andra som ska bygga attefallshus?
– Följ inte trender utan bygg ett hus som är tidlöst. Tänk på att det går att få ut mycket boyta genom att sänka ner golvet eller att göra ett rektangulärt i stället för ett kvadratiskt hus. Anlita en arkitekt i stället för att köpa ett färdigt hus på nätet om du verkligen vill utnyttja ytan.
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem
LÄS ÄVEN: Vattenrädda Tess flyttade in i en husbåt: ”Nu har jag svårt att se mig själv någon annanstans”