Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd

Blomningen varar inte länge, men är vansinnigt vacker. Våren är magnolians tid – här har vi samlat allt du behöver veta för att lyckas med den magiska växten.

Magnolian är en fantastisk symbol för tidig vår och en nästan overklig syn när de stora knopparna exploderar i en överväldigande blomning som täcker de kala grenarna. Den absoluta lyxen är att klippa av en gren och sätta i en vas inomhus. Men om du inte känner för att ta från ditt eget träd, eller inte har något, kan du ofta ha turen att hitta vackra magnoliagrenar i knopp hos floristen.

Magnolians blommor är som små konstverk på de kala grenarna.

Vill man plantera ett eget träd kan det vara en god idé att göra det nära ett fönster så man kan njuta av blomningen även inifrån om våren är sval. Det finns många sorter att välja bland, men den vanligaste, med fina vitrosa blommor, heter Magnolia soulangeana. Om du köper den från plantskolan som liten buske, kom ihåg att den så småningom kan bli ett fem–sex meter högt träd – så välj därför plats med omsorg. Magnolian måste få rum att sprida sina vackra grenar utan att vara för nära byggnader eller skugga annan växtlighet.


LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips


En enda blomma i en glasflaska blir ett vackert stilleben.

Har man en mindre trädgård finns det många andra intressanta magnoliasorter, som håller sig lägre och mer kompakta i tillväxten. Stjärnmagnolia, Magnolia stellata, som är vit med vackra stjärnformade blommor, och Magnolia ’Susan’ med lila-röda blommor, är långsam­växande, täta buskar som blir två till tre meter höga.

Magnolia blir så pampig när den får stå fritt och kan låta grenarna utvecklas harmoniskt. Du bör inte beskära trädet kraftigt eftersom det är mycket mot­tagligt för svamp. Om det är absolut nödvändigt är det bäst att vänta till augusti, då tar trädet minst skada.

LÄS ÄVEN: Lyckas med elefantöra: Skötsel, sticklingar och proffstips


Lyckas med magnolia – 5 skötseltips

1. Magnolia tål inte kraftig beskärning och tycker inte om att bli flyttad, så det är därför viktigt att hitta rätt växtplats redan från början. Vissa sorter, som buskmagnolia, föredrar en skuggigare plats. Tidigblommande sorter planteras där det inte blir sen nattfrost. Storbladiga sorter måste skyddas för vind.

2. Magnolia är en surjordsväxt, som hortensia och rododendron, och bör planteras tidigt på våren i humusrik, väldränerad jord.

3. Undvik att rensa ogräs och gräva precis runt trädet, eftersom rötterna är så nära markytan.

4. Vattna i perioder med svår torka.

5. Magnolian är härdig i växtzon 3–4, ibland 5, men det varierar från sort till sort.

Om våren visar sig från en mild sida är det bara att duka upp under magnolian – för kan man tänka sig något härligare än ett litet glas under den här sagolika 
Vill du ha en magnolia med stark färg så är sorten ’Ann’ ett bra val. Blommorna har en fantastisk nyans som växlar från rosa till lavendel.

4 sorters magnolia

Det finns många sorters magnolia, här är några av de vanligaste:

Japanska magnolia – Magnolia kobus

Den japanska magnolian är en av de härdigaste och det tar flera år innan trädet börjar blomma.

Buskmagnolia – Magnolia sieboldii

Tät buske med vita blommor, trivs allra bäst i skugga.

Stjärnmagnolia – Magnolia stellata

En annan rikblommande busksort som blommar relativt tidigt med blommor som täcker hela grenarna. Busken klarar sig upp till zon 3–4 men är minst härdig och behöver därför skyddas mot frost.

Hybridmagnolia – Magnolia x loebneri Leonard Messel

En lättodlad magnolia-sort som får mycket blommor.

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips


Scroll to Top