Sy en egen badrock

Sy en skön och värmande badrock i frotté med färgglada dekorationer! Vi har utgått ifrån ett färdigt mönster och sedan gjort badkappan personlig med egna detaljer.

Beskrivning

Vi har utgått från ett mönster på morgonrock från Stoff & Stil, www.stoffochstil.se, som heter nr 66 004 för barn. Vill du sy en badrock i damstorlek heter mönstret nr 26 003.

 

Det här behöver du:
* Mönster

* Vit frotté

* Olikfärgade tyger, tvättäkta

 

Gör så här:
1. Klipp ut bakstycke, framstycken, ärmar, fickor och huva i frotté efter mönstret.

2. Klipp ut huva och skärp i annat tyg enligt mönstret, klipp ut ca 7 cm breda band till kant ärmar, klipp ut 9 cm breda band till framkanter badkappa, klipp ut en dekor till insida huva 10×10 cm som viks till en trekant, klipp ut foder till fickor, lägg till 5 cm på höjden.

3. Sicksacka alla delar. Nåla och sy ihop bak- och framstycken räta mot räta med raksöm. Vik in 1 cm på varje långsida kantband ärm, pressa. Vik och pressa så att kantbandet är 1 cm smalare på baksidan. Nåla och sy fast på ärmen med raksöm, först på baksidan och sedan framsidan. Nåla ihop varje ärms långsida räta mot räta, sy med raksöm.

4. Nåla fast ärmarna räta mot räta med resten av badkappan, sy fast dem med raksöm.

5. Nåla och sy ihop de båda delarna till huvan. Nåla och sy fast den i badkappan. Gör likadant med fodret efter att du har sytt på den lilla trekanten som applikation.

6. Sy fast banden på badkappans framstycke lika som nederkant ärmar.

7. Placera huvans foder i huvan. Vik in 1 cm i nederkant, nåla och sy fast fodret i nederkanten för hand.

8. Nåla och sy ihop ficka med foder räta mot räta med raksöm, fodret ska sticka upp en bit. Vänd och pressa. Vik in 1cm runt om på fodrets utskjutande del, vik över kanten och sy fast med raksöm. Mät, nåla och sy fast fickorna på framstyckena enligt mönstret.

9. Vik skärpet på längden räta mot räta, sy med raksöm på sidorna och lämna en öppning på ca 30 cm, vänd, vik in öppningens kanter och pressa. Sy en raksöm 0,5 cm in från skärpets kant runt om.

Sy en egen badrock

 

Artikeln är hämtad från Hemmets Journal nr 32 2015.

Scroll to Top