Sticka & skicka till nyfödda i Gambia!

Att sticka till en alldeles ny liten person är roligt och går snabbt. När filten eller mössan dessutom hamnar hos någon som saknar allt känns det i hjärtat. Nu får Hemmets Journals läsare återigen möjlighet att Sticka & Skicka – den här gången till Gambia.

Sticka & skicka till nyfödda i Gambia!

Sofia Stridh är liksom hela familjen engagerad i hjälparbetet och har varit i Sukuta flera gånger.

Är du redan en hjälpstickare? Eller vill du börja? Hemmets Journal startar nu årets Sticka & Skicka-kampanj i samarbete med Slättmissionens Hjälpande Hand och Sandnes Garn. Tidigare kampanjer har varit succéer och nu kan du också göra en insats och hjälpa ett barn.

Nära havet, strax utanför Gambias största stad Serregunda, ligger Sukuta, ett samhälle med runt 50 000 invånare. Runt en dammig gårdsplan ligger Sukuta-sjukhusets byggnader. I skuggan under träden eller på betongbänkar längs husväggarna sitter patienter och väntar. Här finns bland annat ett BB och en barn- och mödravårdscentral dit mammor från Sukuta och byarna runt omkring tar sig när de ska föda eller deras barn blivit sjuka.

Hit kom Ingrid Stridh på besök under en semesterresa 2012.

– Det där med att ligga stilla på en strand är inte riktigt någonting för mig. Mitt villkor för att åka var att jag åtminstone skulle få besöka ett BB för att se hur kvinnorna och de nyfödda togs om hand, berättar Ingrid.
Hon lade märke till att sjukhuset saknade det mesta.

Men Ingrid var rätt person att göra något åt saken. Hon är en eldsjäl i Slättmissionens Hjälpande Hand, en organisation som HJ samarbetade med redan 2013 i det årets Sticka & Skicka-kampanj för rumänska barn. Hela Ingrids familj är engagerad i hjälparbetet.

– Har man en gång sett den fruktansvärda fattigdomen och nöden som människor lever i, då vill man hjälpa, konstaterar Ingrid enkelt.

Väl hemma i Sverige satte Ingrid igång. Hon inspirerade och engagerade flitiga och generösa människor att sticka och virka värmande små plagg och filtar till de nyfödda.

Sticka & skicka till nyfödda i Gambia!Samma år kunde en container skickas ner. Ingrid och hennes dotter Sofia, men även andra familjemedlemmar, har flera gånger varit i Sukuta och sett hur hjälpen kommit till nytta. I februari i år gick ännu en container iväg. Denna gång med sjukvårdsmaterial, rullstolar, bårar, kryckor, skolbänkar, stolar, babyfiltar och barnkläder med mera, och just nu är mor och dotter på plats i Gambia och hjälper till med att dela ut paket och se till att rätt saker hamnar på rätt plats.

Håller kylan borta
Babyfiltarna och de små barnplaggen är välkomna. Riktigt små barn kan inte reglera kroppsvärmen på samma sätt som vuxna. Det kan gå snabbt för den lilla kroppen att bli nedkyld i vinden från havet eller när regnperioden sätter in. Därför är en mössa och en kofta en hjälp även i varma klimat, som i Gambia. En filt att svepas in i gör att energin kan gå till att växa och inte till att hålla värmen. Mössan kan förhindra både lunginflammation och andra sjukdomar som kan drabba en kall baby.

Även för undernärda barn kan en stickad mössa och en kofta hjälpa till i återhämtningen. Kroppen behöver inte slösa kalorier på att hålla sig varm. Ibland kan väldigt små insatser göra stor skillnad.

– Ja, det gör det verkligen, det har jag sett med egna ögon. Det finns ett stort behov av värmande sockor, mössor och tröjor. Till små nyfödda vars mammor inte har något att sätta på dem men också till större barn. Vartenda plagg är betydelsefullt, säger Ingrid Stridh.

Men det är inte bara barnen och deras mammor som gläds åt filtarna och plaggen. Det är lika roligt och värmande för alla dem som stickar och virkar plagg till småttingar, även om de aldrig kommer att få se dem.
Människor över hela Sverige stickar och virkar småsmå plagg som de vet behövs och kommer att användas. Det går fort och man behöver inte vara en mästare i handarbete. Här finns ju också en chans att använda restgarner eller kanske några nystan av garnförrådet som många garnfrälsta samlar på sig.

Vill du hjälpa till och sticka eller virka filtar och plagg till Hemmets Journals Sticka & Skicka-kampanj finns det gott om beskrivningar på enkla plagg på nätet, men också i böcker i bokhandeln. Hur du gör med de färdiga plaggen kan du läsa i rutan här intill.

Så skickar du!

Sticka & skicka till Sukuta, Gambia pågår till 18 juni 2015. Målsättningen är att samla in så många babykoftor, mössor/hättor och babyfiltar som möjligt. Du kan sticka, virka eller sy. Bomull eller akryl är föredragna material för bebisar.

När du stickat färdigt och vill skicka är adressen:

Sticka & skicka
Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Tack för att du hjälper till att värma barnen i Gambia!

Sticka & skicka till nyfödda i Gambia!

Hit, till mödravårdsenheten på sjukhuset i Sukuta, kommer unga mammor för att föda och få hjälp barnets första dagar.

Sticka & skicka till nyfödda i Gambia!

Ingrid Stridh är ofta på plats och övervakar så att hjälpsändningarna verkligen når fram till sjukhuset.

Sticka & skicka till nyfödda i Gambia!

Ingrid är en välkänd och välkommen gäst i Sukuta!

Sticka kofta och mössa till de minsta!
Virka enkla restgarnsfilten till Panzi!
Sticka Blixterbodakoftan till de minsta!
Slättmissionens babytröja och Lilla gubben-västen
Femtimmarskoftan
Diagonala restgarnsfilten
Annons
Scroll to Top