• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilken lycka med en varm tröja!

  Över 11 000 kärleksfullt stickade plagg har man vid det här laget tagit emot på Skaraterminalen i Stenum Romlycke utanför Skara. Här står Hemmets Journals läsare högt i kurs. Och i Rumänien värmer de samhällets allra mest utsatta!

  Bild 1289645

  En alldeles ny och hemstickad tröja – vilken lycka för en liten tjej! Och dessutom tandborste och tandkräm i paketet med förnödenheter.

   

  Kan man få skicka en bamsekram till Hemmets Journals läsare som tack för alla tusentals fina plagg som de stickat, säger Ingrid Stridh.

  Den kramen vidarebefordras mer än gärna, men det är ingen tvekan om att Ingrid själv också förtjänar en stor kram.

  Det är hon som tillsammans med sin man Per ser till så att alla de tusentals plagg som kommer till dem i Stenum Romlycke utanför Skara skickas vidare till Europas fattigaste. Det är romerna på den rumänska landsbygden, som lever i stor misär.

  – Ingen som inte själv sett nöden och fattigdomen och fått uppleva glädjen hos mottagarna kan nog riktigt förstå, säger Ingrid.

   

  Bild 1289646

  – Jag tror aldrig jag har sett värre misär, säger Ingrid Stridh om besöket hos den här romska familjen på den rumänska landsbygden. Men vilken glädje när vi kunde överlämna värmande kläder och filtar och matpaket!

   

  Sträng kyla

  En fin varm och alldeles ny hemstickad tröja, leksaker, mat. Varma sköna sängkläder till dem som bor i kalla hus. Så här års är kylan sträng.

  – Romerna i Rumänien befinner sig i en förfärlig situation, säger Ingrid. De hör till samhällets utstötta och har ytterst svårt att få arbete. Männen kan möjligen, genom att samla ved i skogen, få ihop en liten slant.

  En annan värld, trots att Rumänien inte ligger så långt bort.

  En del stickade plagg skickas dock längre än så, till ett BB i staden Sukuta i Gambia, där behovet av babykläder är stort. Där befinner sig Ingrid just i denna stund, hon har åkt ner för att övervaka distributionen av innehållet i den container som skickats med båt.

  Men bilderna här intill kommer från Rumänien, från den resa, en av många hit, som Ingrid gjorde i november. Den här var den senaste, men inte den sista.

  Imponerande 20 långtradare och containers med bland annat kläder, mat och leksaker har gått ut till Rumänien, Ryssland och Afrika under år 2013!

   

  Bild 1289647

  Nästan som på julafton... En överlycklig liten flicka  provar en alldeles ny tröja, stockad av kärleksfulla händer borta i Sverige och tittar nyfiket på allt som Ingrid Stridh har med sig.

   

  En riktig eldsjäl

  Ingrid är eldsjäl i den kristna organisationen Slättmissionens hjälpande hand, bor på en gård och driver tillsammans med sin man Per transportföretaget Skaraterminalen. Hon har vid det här laget gjort otaliga resor till Rumänien där man har nära kontakter med kyrkan och myndigheterna. När hon kommer ut i byarna är hon alltid i sällskap med byns borgmästare, som vet var nöden är allra störst.

  Allt det här innebär att hela hjälpverksamheten blir till ett ytterst välsmort maskineri – fast inte utan kärleksfullt stickade plagg från Hemmets Journals läsare genom vårt Sticka och skicka-projekt.

  – Jag förundras ständigt över generositeten, säger Ingrid. Över hur fint allt är, all tid man lägger ner, kostar på porto – allt bara för glädjen att få ge. Men lita på att de kommer fram – och kommer till glädje!

   

  Bild 1289648

  Förväntansfulla barn i en liten by utanför  Rau de Mori i Rumänien. Ingrid Stridh kunde bland annat överlämna värmande sockar och tröjor.

   

  Bild 1289649

  De romska familjerna på Rumäniens landsbygd lever ofta flera generationer tillsammans i undermåliga hus och kylan är hela tiden påtaglig och plågsam.

   

  Bild 1289650

  – Ute på landsbygden reser jag tillsammans med byns borgmästare som vet precis var hjälpen behövs som bäst, säger Ingrid Stridh. Och vi blir alltid mycket varmt välkomnade!

   

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!