Sy söta apor av sockor!

Sötaste aporna syr du själv av vanliga sockor. De kallas sock monkeys, sockapor, och är sedan länge populära leksaker i USA och Kanada. Det bästa med sockapor är att alla blir unika. Vill du visa upp din egen apa har du möjlighet att ladda upp en bild!

Tips!

Sy söta apor av sockor!* Har du tur hittar du strumpor med en lite smalare avvikande färg över hälen. Dessa passar perfekt till sockapor, då den färgade delen bildar mun.

* Ge apan ett hjärta! Sy ett litet hjärta av tyg och placera inuti apan innan du syr ihop den.

* Prova att sy apor av randiga eller prickiga sockor. Eller varför inte en socka av varje sort till samma apa?

* Ge apan en mössa eller halsduk. Mössan kan du antingen sticka efter eget huvud eller sy av skaftet från en tredje strumpa.

* Om du vill ha tydligare händer och ”fötter” – surra garn runt handleder och fotvrister och knyt ihop.

* Fäst kardborrband på apans händer och ”fötter”, så kan du hänga den där du vill.

En klassisk sock monkey

Sy söta apor av sockor!Den mest kända modellen av sockapan är sydd av den klassiska strumpan Rockford Red Heel Sock. Det speciella med denna socka är att en del av hälen ser ut som en röd mun. Massor av kul läsning om denna klassiska apa hittar du på www.sockmonkey.com. OBS! Sidan är på engelska.

Visa upp din sockapa!

Var med och visa upp din personliga sockapa här på vår hemsida!

Gör så här:

1. Sy din apa utifrån mönstret här eller gör din egen variant.

2. Ta ett tydligt foto på din apa och ladda upp det på den här sidan. Där kan du också skriva några rader om hur den kom till.

 

Klicka här för att ladda upp din egen sockapa! ”

Sy söta apor av sockor!

Apan till vänster syddes av ett par norskmönstrade knästrumpor i damstorlek, apan till höger syddes av ett par lite kraftigare sportsockor. Bägge paren är av märket My Way och är köpta på Ica Maxi.

 

Så syr du en sockapa

Till en apa går det åt två sockor och delarna klipps ut enligt schemat nedan och sys ihop. Nästan varje liten yta av de två sockorna går åt!

 

Det här behöver du: 2 rena strumpor (ju längre skaft desto längre armar och ben får apan) med hälar och tår i avvikande färger, tygpenna, 2 mörka knappar till ögon, restgarn till broderi, vadd till fyllning samt ev kardborrband.
Så här gör du: Vänd strumporna med avigisdan utåt. Rita, sy och klipp sedan delarna enligt bilderna. Alla sömmar sys räta mot räta.

 

Sy söta apor av sockor!

(Klicka på bilden för att se en ännu större bild. Öppnas i ett nytt fönster.)

 

Strumpa nr 1 – bildar huvud, ben och kropp: Placera strumpan med hälen mot dig. Tråckla en mittlinje längs skaftet. Rita sedan upp benen enligt skissen, ca 0,5 cm på var sida om mittlinjen.

Sy bensömmarna och tänk på att samtidigt lämna en öppning i grenen för fyllningen. Du kan antingen sy för hand eller på maskin. Klipp sedan längs den tråcklade linjen mellan sömmarna. Vänd rätsidan utåt och fyll kropp och ben med vadden. Tänk på att inte stoppa för hårt, då kan strumpan töja sig och apan blir stum i kroppen.

Knyt en bit garn runt det som ska bli apans hals, så att det bildas ett huvud.

 

Sy söta apor av sockor!

(Klicka på bilden för att se en ännu större bild. Öppnas i ett nytt fönster.)

 

Strumpa nr 2 – bildar svans, öron, nos/mun och armar: Placera strumpan enligt bilden. Klipp av skaftet. Tråckla en mittlinje längs skaftet och sy sedan armarna enligt skissen. Klipp längs mittlinjen. Vänd rätsidan utåt och fyll armarna med vadd.

 

Rita upp delarna till svansen och öronen. Klipp ut och var noga med att lämna hälen intakt – den ska sen blir nos/mun. Sy svansen, vänd rätsidan utåt och fyll med vadd. Sy öronen, vänd rätsidan utåt och sy igen öppningarna. Sy en söm ca 0,5 cm från kanten runt varje öra. Fyll svansen med en aning vadd.

Sy fast armar, svans och öron på kroppen.

 

Nos/mun: Klipp ut hälen med 1 cm sömsmån. Vik in kanterna och nåla fast hälen på apans ansikte. Sy fast och lämna samtidigt en öppning för fyllningen. Stoppa i fyllningen och sy ihop öppningen.

 

Montering: Sy fast knapparna med vit tråd (på så sätt blir det ”blänk” i ögonen). Brodera ögonbryn med efterstygn samt en linje till mun längs den främre ”tålinjen”. Brodera näsborrarna. Sy ev fast kardborrband i händer och ”fötter”, så att apan kan hängas upp.

OBS! Om du tänkt ge apan till ett litet barn, brodera då ögonen istället för att sy fast knappar. Tänk också på att göra apan riktigt tät i sömmarna.

 

Modeller: Katarina Dock

 

Sy söta apor av sockor!

En sockapa är en formbar leksak.

Annons
Scroll to Top