• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sy söta apor av sockor!

  Sötaste aporna syr du själv av vanliga sockor. De kallas sock monkeys, sockapor, och är sedan länge populära leksaker i USA och Kanada. Det bästa med sockapor är att alla blir unika. Vill du visa upp din egen apa har du möjlighet att ladda upp en bild!

  Bild 1289161

  Apan till vänster syddes av ett par norskmönstrade knästrumpor i damstorlek, apan till höger syddes av ett par lite kraftigare sportsockor. Bägge paren är av märket My Way och är köpta på Ica Maxi.

   

  Så syr du en sockapa

  Till en apa går det åt två sockor och delarna klipps ut enligt schemat nedan och sys ihop. Nästan varje liten yta av de två sockorna går åt!

   

  Det här behöver du: 2 rena strumpor (ju längre skaft desto längre armar och ben får apan) med hälar och tår i avvikande färger, tygpenna, 2 mörka knappar till ögon, restgarn till broderi, vadd till fyllning samt ev kardborrband.
  Så här gör du: Vänd strumporna med avigisdan utåt. Rita, sy och klipp sedan delarna enligt bilderna. Alla sömmar sys räta mot räta.

   

  Bild 1289162

  (Klicka på bilden för att se en ännu större bild. Öppnas i ett nytt fönster.)

   

  Strumpa nr 1 – bildar huvud, ben och kropp: Placera strumpan med hälen mot dig. Tråckla en mittlinje längs skaftet. Rita sedan upp benen enligt skissen, ca 0,5 cm på var sida om mittlinjen.

  Sy bensömmarna och tänk på att samtidigt lämna en öppning i grenen för fyllningen. Du kan antingen sy för hand eller på maskin. Klipp sedan längs den tråcklade linjen mellan sömmarna. Vänd rätsidan utåt och fyll kropp och ben med vadden. Tänk på att inte stoppa för hårt, då kan strumpan töja sig och apan blir stum i kroppen.

  Knyt en bit garn runt det som ska bli apans hals, så att det bildas ett huvud.

   

  Bild 1289163

  (Klicka på bilden för att se en ännu större bild. Öppnas i ett nytt fönster.)

   

  Strumpa nr 2 – bildar svans, öron, nos/mun och armar: Placera strumpan enligt bilden. Klipp av skaftet. Tråckla en mittlinje längs skaftet och sy sedan armarna enligt skissen. Klipp längs mittlinjen. Vänd rätsidan utåt och fyll armarna med vadd.

   

  Rita upp delarna till svansen och öronen. Klipp ut och var noga med att lämna hälen intakt – den ska sen blir nos/mun. Sy svansen, vänd rätsidan utåt och fyll med vadd. Sy öronen, vänd rätsidan utåt och sy igen öppningarna. Sy en söm ca 0,5 cm från kanten runt varje öra. Fyll svansen med en aning vadd.

  Sy fast armar, svans och öron på kroppen.

   

  Nos/mun: Klipp ut hälen med 1 cm sömsmån. Vik in kanterna och nåla fast hälen på apans ansikte. Sy fast och lämna samtidigt en öppning för fyllningen. Stoppa i fyllningen och sy ihop öppningen.

   

  Montering: Sy fast knapparna med vit tråd (på så sätt blir det "blänk" i ögonen). Brodera ögonbryn med efterstygn samt en linje till mun längs den främre "tålinjen". Brodera näsborrarna. Sy ev fast kardborrband i händer och "fötter", så att apan kan hängas upp.

  OBS! Om du tänkt ge apan till ett litet barn, brodera då ögonen istället för att sy fast knappar. Tänk också på att göra apan riktigt tät i sömmarna.

   

  Modeller: Katarina Dock

   

  Bild 1289164

  En sockapa är en formbar leksak.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!