• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilken succé för Sticka & skicka!

  Vilka storartade, skickliga, stickande och skickande läsare Hemmets Journal har! Inte mindre än 20 000 små babyplagg har skickats in till Sticka och skicka projektet i Holsbybrunn i Småland, där plaggen skickas vidare för att värma nyfödda små.

   

  Snön ligger meterdjup i småländska Holsbybrunn. Det är många minusgrader och alldeles tyst.

   

  Så kliver man in hos Erikshjälpen och möts av en värld som kan beskrivas med två ord – värme och aktivitet.

   

  Det är Erikshjälpen som i samarbete med Human Bridge ser till att de babyplagg som Hemmets Journals läsare, genom projektet Sticka och skicka, förmedlar till nyförlösta mammor i främst Zambia. Ett projekt som bara kan beskrivas med ett ord – succé!

   

  Så mycket som 20 000 babyplagg har Hemmets Journals läsare stickat och skickat iväg och därmed överträffat alla förväntningar.

   

  Känslan av succé blir mycket påtaglig när man stiger in i den enorma hall där ett stort gäng damer – och en herre – tar emot alla de små plagg som stickats och virkats runt om i Sverige. Det handlar om 20 000 bedårande söta och oerhört välgjorda små plagg som vart och ett kommer att skänka värme till små nyfödda.

  – Och allt är perfekt säger Marianne Älgevik-Melin som tillsammans med Lena Hesselstrand och Ulla-Britt Andersson kommit åkande från Mariannelund för att öppna paket och packa om. Vi häpnar hela tiden över skickligheten.

  – Ja, ibland måste vi bara stanna upp och visa varandra något extra fint, säger Ulla-Britt.

  – …eller läsa upp några rader ur något av de många följebreven, säger Lena.

   

  Ändå går arbetet effektivt och snabbt. Lådor öppnas och plagg efter plagg läggs i stora gula säckar som försluts ordentligt och sedan är klara att vidarebefordras till nyblivna mammor, ofta tusentals mil bort, där det inte alls är självklart att kunna ge värme till sitt nyfödda barn.

   

  Kärleksfullt arbete

  Man kan inte annat än att bli berörd när man ser resultaten av engagemang och många timmar av kärleksfullt arbete som utförts i hela Sverige under hösten. Paketen kommer från allt från Lappland till Skåne. Portot har ofta kostat åtskilligt, men Hemmets Journals läsare visar tydligt glädjen över att få ge.

  Följebreven vittnar bara om en önskan. Att plaggen och de stickade eller virkade babyfiltarna ska komma till nytta.

  – När jag skulle sticka babyfilten tog garnet slut, skriver någon. Jag skickar med en ny fleecefilt istället. Hoppas det går lika bra.

   

  "Handtvätt" står det prydligt textat på en lapp. Men avsändaren behöver inte oroa sig. De familjer som får plaggen och filtarna har inte tillgång till tvättmaskin.

   

  För Erikshjälpen och Human Bridge har Sticka och skicka-projektet gett större respons än man kunnat föreställa sig.

  – Ja, att det skulle komma så många bidrag, det hade vi aldrig kunnat gissa, medger Annika Ekholm från Human Bridge. Om det ibland känts övermäktigt? Absolut inte! Här är vi vana vid att det händer saker.

   

  Möjligen hade man önskat att Posten haft ett uthämtningsställe i Holsbybrunn. Det närmaste finns istället på Maxi i Vetlanda, knappt en mil bort.

  – När jag kom dit en dag fanns det 100 paket att hämta, säger Annika. Så mycket var man inte van vid och datasystemet kollapsade. Men allt ordnade sig till slut och vi är mycket glada och tacksamma för vartenda plagg.

   

  Hon får medhåll av Erikshjälpens generalsekreterare Bengt Swerlander, som också är på plats.

  – Generositeten är överväldigande och här tas allt emot med mycket kärlek och varma händer, säger han. Det är inte svårt att få människor att ställa upp. Alla de som skickat bidrag ska veta att de gör en stor insats, kanske större än man kan föreställa sig.

   

  Babypaket lockar

  – I till exempel Zambia börjar det bland blivande mödrar bli känt att man på sjukhus får ett babypaket med filt och babykläder när man åker hem efter att ha fött sitt barn. Den vetskapen gör att man oftare sökare sig till sjukhus, där man ju föder under säkrare förhållanden än hemma. Det är annars ingen ovanlighet att kvinnor dör under förlossningen och om det till exempel händer en mamma som redan har kanske tre-fyra små hemma så får det fruktansvärda konsekvenser för en hel familj.

  – Barn som kommer till världen på sjukhus har också större chans att överleva. Och att man sedan kan ge sitt barn värme genom babyplaggen gör att man ytterligare ökar chansen att allt ska gå bra. Och varje plagg kommer fram till de som behöver dem, det kan jag lova.

   

  De enorma lokalerna och aktiviteten på Human Bridge ger verkligen bilden av ett ytterst väloljat maskineri.

   

  Det kollas, plomberas, prickas av med stor noggrannhet. Till länder i Afrika skickar man med båt i containrar.

   

  En stor del av det som skickas från Human Bridge är sjukvårdsutrustning, till exempel fullt funktionsdugliga sängar och rullstolar som bytts ut inom den svenska sjukvården.

   

  Erikshjälpen finansierar till stor del Skandinaviska Läkarbanken som skickar ut läkare till Afrika och Asien.

   

  Läkarna arbetar då i sex veckor som volontärer. De gör en insats redan när de stiger på planet. Den egna packningen är minimerad, istället är väskan full av mycket små plagg. 200 babyplagg kan finnas i doktorns väska.

   

  Kanske till förvåning för tullen – men till desto större glädje när de når nyfödda små och deras mammor!

   

  Fotnot: Du vet väl att du kan beställa boken om Sticka och skicka-projektet? Den släpps den 28 mars och går redan nu att förbeställa i HJ Shop.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!