• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nora, 13, först ut i "Sticka och skicka"

  Nora Wärn, 13, var en av de första att delta i "Sticka och skicka-satsningen" när hon virkade en babyfilt. Vi på webbredaktionen bad Nora berätta om sina handarbeten och varför hon tycker att man ska vara med och skicka babyplagg till Zambia.

  Bild 1290666

  Noras babyfilt av restgarner.

   

  Kan du berätta lite om det du har stickat (eller virkat) till "Sticka och skicka"?

  – Jag har virkat en filt i restgarner som jag har fått i färgerna grön, brun, orange, vit och lite röd. Garnerna var av ull och jag tyckte inte att det riktigt passade till amigurumisar (virkade figurer från Japan) så jag gjorde en filt. Mönstret var enkelt, bara raka varv med stolpar. Jag virkade upp nystan efter nystan och tog en ny färg som jag tyckte passade till den tidigare. Filten blev fin, färgglad och dessutom var den väldigt lätt att göra! Det var en perfekt storlek för en babyfilt.

  Hur kom det sig att du ville delta i insamlingen?

  – När jag var klar med filten märkte jag att jag faktiskt inte hade någon användning för den. sedan såg jag ett inlägg på en blogg om "Sticka och skicka" och jag tyckte att det var en utmärkt idé att skänka den till ett barn i Zambia, som verkligen behövde filten. Så istället för att den skulle ligga hemma utan att någon kärlek alls så skickade jag den till "Sticka och skicka"! Det kändes bra och rätt.

   

  Hur mycket tid brukar du lägga ner på handarbete till vardags, och vilken typ av handarbete är det du gör?

  Jag brukar lägga ganska mycket tid på min hobby, men först och främst gör jag skolarbete! Handarbetet är min "belöning" så att säga. Jag brukar virka eller sticka när jag ser på tv, när jag vill slappna av och när jag pratar med andra. Om man skulle lägga ihop all tid som jag ägnar åt handarbete på en kväll så skulle det nog bli 1-2 timmar. Jag brukar testa på massor av olika handarbeten, men min största hobby är att göra amigurumisar. Amigurumi kommer från Japan och betyder ungefär "virkat eller stickat mjukdjur" och är just små söta mjukdjur, som man oftast virkar. Jag har gjort amigurumisar sedan jag fick en bok på min födelsedag när jag fyllde 10 år. Jag ville så klart börja direkt och jag försökte virka, men det var något fel, det blev inte runt liksom. När jag satt som bäst och höll på sa min syster att man faktiskt måste virka runt. Jag hade virkat raka varv, där man får en platt virkning. Jag hade virkad rakt sedan jag var 4 år gammal, så det var lite kaos i mitt huvud när jag skulle lära mig att virka runt. Nu är det det enklaste sättet för mig att virka på!

   

  Bild 1290667

  Noras amigurumisar.

   

  Har du någon uppmaning till som inte redan bestämt sig för att vara med och skicka babyplagg till Zambia?

  Jag tycker att om man har lite restgarn, tid och har lite förkunskaper om stickning eller virkning (eller om man sedan länge är en inbiten handarbetare för den delen) så kan man skicka ett plagg till ett barn i Zambia, som behöver det så mycket. Även om man har ett plagg som man inte använder, så ska man skicka det. Man kan verkligen vara stolt över att man har hjälpt ett barn!

   

  PersonligtBild 1290668

  Namn: Nora Wärn

  Ålder: 13

  Bor: Stockholm

  Aktuell: Var med sin virkade filt en av de första som deltog i "Sticka och skicka"-satsningen.

  Blogg: http://www.ami2ami.blogspot.se/

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!