• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vackert armband i tenntrådsbroderi

  Tenntrådsbroderi på renskinn är ett gammalt samehantverk. Från början användes silvertråd, men så småningom gick man över till tenn eftersom det var billigare. Här har vi gjort en modern variant med grön emaljerad koppartråd och gnistrande kristallpärlor. Beskrivningen får du här.

  Bild 1290375
  Armbandet görs av 3 separata flätor som monteras bredvid varandra på en bit skinn. Tänk på att inte göra armbandet för stort eftersom det töjer sig efter ett tag.

  GRÖNT ARMBAND MED PÄRLOR


  Det här behöver du: Grön skinnremsa 30 mm, grön emaljerad koppartråd, swarovskipärlor kristall 4 mm, 1 swarovskipärla kristall 8 mm (till knäppning), grön sytråd, nylontråd, tunn synål, skinnål samt Panokitt Quick lim. Allt material hittar du hos Panduro Hobby, tel 040-22 30 70.

  Så här gör du
  :
  1. Klipp till en remsa i skinn i önskad längd. Klipp en smal remsa (ca 1 mm bred och 14 cm lång) som senare ska användas till knappöglan. Skär ett litet snitt i var sida på skinnbiten, ca 1,5 cm från änden.

  Bild 1290376
   
  Bild 12903772. Fläta tre separata flätor med koppartråden och pärlorna. Använd 3 längder av koppartråden och fläta som vanligt. Fläta samtidigt in pärlorna genom att trä dem på tråden efter hand. Sätt pärlorna tätt som på fotot. Se även tipsruta.

  3.
  Trä in flätorna genom hålen i skinnremsan, från rätsidan. Sätt lite Panokitt Quick-lim under flätorna så att de ligger på plats. Låt torka.

  Sy fast flätan på skinnremsan med nylontråden. OBS! Använd en tunn synål, ej någon skärnål (den förstör koppartråden).

  Sy därefter små stygn längs varje flätas bägge långsidor, sy ett stygn i varje "flätögla". Tänk på att stygnet ska omsluta alla trådarna i "flätöglan". Tips: Eftersom nylontråden lätt glider ur nålen – knyt fast den i nålen.

  Bild 1290378

  4. Gör i ordning knappöglan: Tvinna den tunna skinnremsan så hårt att den viker sig dubbel och snor sig en gång till. Böj till en ögla av snodden. Vänd armbandet till avigsidan. Lägg in öglan i den ena änden av armbandet så att ögleändarna och flätorna går omlott lite grann. Sno om hårt med den färgade polyestertråden så att öglan och flätan sitter ihop.

  Bild 1290379
   
  5. Vik skinnet längs långsidorna. Sätt lite lim längs kanterna och sy ihop armbandet på baksidan med små stygn. Använd den lite kantiga skärnålen och sytråden av polyester.

  Bild 1290380
   
  6. Sy fast den stora pärlan som knapp i armbandets andra ände.

  Bild 1290381
  Tips!
  Det är lättare att fläta om du spänner fast den ena änden av flätan på t.ex. bordskanten med en skruvtving. Ett annat sätt är nåla fast flätans ände på en tjock styrolitskiva. Samla ihop trådarna i änden och bind runt om med någon tråd, så går den lättare att fästa. Dra åt flätan under arbetets gång så att den blir fast.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!