Fråga Vibeke: Vår hund blev överfallen i vår trädgård

Våra grannars hundar rymde från sin trädgård och attackerade vår hund. Grannarna erbjöd sig att betala veterinärsräkningen men verkar inte förstå allvaret i situationen. Vi är rädda att det ska hända igen.

Min man och jag gick i pension för ett par år sedan och flyttade då in i vårt sommarhus permanent. Vi har båda haft ett hektiskt yrkesliv och en stor familj där vi varit den naturliga samlingspunkten. Men det är ett tag sedan alla ungar flög ur boet.

Vi njuter nu av stillheten och friheten och för första gången någonsin har vi skaffat en liten hund. Nu har vi äntligen tid för ett husdjur. Förutom att vara ett trevligt sällskap ger oss hunden också den motion vi behöver. Vi går på långa promenader i den vackra naturen.

Nu har vi fått nya grannar längre neråt gatan och de har två taxar. Problemet är att dessa två hundar smiter ut från sin tomt flera gånger om dagen. Och häromdagen blev det tokigt. De två taxarna kom in på vår tomt och överföll vår hund. Den blev biten och vi fick åka till veterinären som gjorde rent såren som tack och lov var ganska ytliga. Men vår hund måste ha penicillin och förutom den hemska upplevelsen blev det en dyr historia för oss.

När vi går på promenad i grannskapet kastar de två taxarna sig ut från sin trädgård och springer mot oss. Vi måste lyfta upp vår hund i famnen, så att det inte går illa en gång till.

Jag har försökt tala vänligt med hundarnas ägare men de verkar inte alls förstå problemet. De menar att deras hundar bara blir så väldigt glada när de ser andra djur och människor. De ser inte att deras hundar blir som galna när någon går förbi.

När jag berättade om besöket hos veterinären, erbjöd de sig villigt att betala räkningen. Men det är egentligen inte pengarna som är problemet. Nu har vi börjat gå en annan väg för att undvika taxarna och vi vågar inte längre låta vår hund vara ensam i trädgården.

Det är en ohållbar situation. Har du något råd till oss? Vi vill ogärna bli ovänner med våra nya grannar.

Bibbi

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Nästa gång kanske det slutar ännu värre

Det är ett allvarligt problem. Visst. Men jag kan inte låta bli att fundera över en sak. Hur kommer det sig att du och din man går omkring och är så ängsliga och rädda för att stöta er med era grannar, när det är grannarna som beter sig ansvarslöst? Det är ju de och inte ni som har problem.

Man får inte lov att låta sina hundar fara vind för våg hur som helst. De har inget att göra i andras trädgårdar och om de dessutom biter andra hundar börjar varningslamporna blinka. Istället för att tydligt peka på att händelsen är helt oacceptabel, så har ni förmodligen pipit så försiktigt och vänligt att era grannar inte har uppfattat att det faktiskt är ett allvarligt problem, som måste åtgärdas per omgående.

För det lär inte vara sista gången de två hundarna löper amok. Nästa gång kanske det slutar ännu värre. Tänk om det är ett litet barn som de två jyckarna kastar sig över nästa gång.

Mitt råd är därför att ni tar av er silkesvantarna, för allas skull. Världen går inte under för att man tar en konflikt så länge man inte låter sig styras av sina känslor utan håller sig till sakfrågan. Klart och tydligt.

Gå därför över till era grannar och förklara torrt och sakligt hur obehaglig händelsen var för er och er hund. Säg att ni fruktar att det händer igen om de inte ser till att hundarna inte kan smita ut från trädgården. De måste säkra trädgården omgående. En hundägare är skyldig att ha ordning på sin hund, enligt lagen.

Jag tror att era nya grannar vill värna om grannsämjan och ni kan ju visa prov på den genom att erbjuda er att hjälpa till att göra deras trädgård rymningssäker.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Vår hund blev överfallen i vår trädgård
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top