Fråga Vibeke: Vad ska jag göra åt min bråkiga familj?

Jag bröt med min syster för två år sedan. Min mamma tvingade mig ändå att bjuda henne på mitt bröllop, där de båda grälade högljutt. Kan jag någonsin få en vanlig familj?

Det är alltid dramatik kring min mamma och min storasyster. I alla år har de varit nedlåtande och manipulerande mot mig. Och det har alltid varit jag som fått fixa allting.

Mamma och pappa skildes när min syster och jag var tonåringar och jag kände mig väldigt ensam när pappa snabbt bildade en ny familj. Min syster uppförde sig som en typisk tonåring, och det gjorde även mamma.

Det var jag som fick se till att saker och ting fungerade hemma. Det var jag som handlade och lagade mat och skötte det mesta, medan mamma och storasyster ständigt skapade split och bråkade, både med varandra och med omgivningen. En dag fick jag nog och flyttade hem till min pappa.

För två år sedan bröt jag med min syster eftersom hon ständigt lade sig i och försökte styra mitt liv. Förra året skulle jag gifta mig och mamma tvingade mig då att bjuda med min syster. Jag gjorde det för mammas skull, och det ångrar jag.

Min syster krånglade så mycket att jag kom för sent till kyrkan. Sedan grät hon och blev ovän med mamma. De grälade högljutt och situationen var pinsam och förfärlig.

Det här är bara ett exempel bland många på hur min mamma och syster alltid lyckas skapa bråk och oro,
var de än befinner sig.

Det är inte bara jag som drabbas. Alla i deras omgivning råkar illa ut: familj, vänner och kollegor.

Min man kan inte förstå att jag är släkt med dem, vi är så väldigt olika. Jag önskar att jag hade en vanlig familj. Men jag kan inte acceptera att de lägger sig i mitt liv på detta trista sätt.

Hur ska vi lyckas skapa fred. Har du något råd till mig?

Anna

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Det är inte dig det är fel på

Tack för ditt mejl som jag tyvärr måste korta ner en del. Jag är inte en psykolog men utifrån din beskrivning av din mammas och systers beteende låter det som de har någon form av personlighetsstörning.

Deras brist på impulskontroll och sociala kompetens vittnar om detta. Det gör också deras gränslösa beteende och oförmåga att värna om viktiga personer i deras liv.

Därför är jag ganska säker på att du inte kan vädja till deras sunda förnuft. Jag tror inte de har något. Jag tror att de gärna skulle vilja uppföra sig ordentligt, men att de saknar förmåga att göra det. De vet inte hur man gör, helt enkelt.

Jag förstår att du längtar efter en helt vanlig familj, och jag är ledsen att behöva säga det: Du kan få en familj, men den kommer aldrig att vara normal. När du väl inser det, kommer det att bespara dig en massa besvikelser i framtiden.

Så länge du insisterar på att ha din mamma och syster i ditt liv, måste du förstå att det är du som får vara den vuxna. Känslomässigt är nämligen din mamma och syster som två små barn.

Träna därför på att sätta tydliga gränser för dem. Lär dig att säga stopp och belägg när en konflikt är på gång. Och träna på att dra dig tillbaka då, utan att det slutar med skrik och panik.

Om du lyckas med detta, att inte bli känslomässigt berörd och därmed komma in på deras kaotiska planhalva, så har du kommit långt!

På det sättet kan du behålla kontakten med din familj men, som sagt, en helt normal relation tror jag inte att ni kan få.

Du får skapa en egen vanlig familj med din man. Och glöm aldrig, det är din syster och mor det är fel på – inte dig!

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Vad ska jag göra åt min bråkiga familj?
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top