Fråga Vibeke: Varför har jag alltid sådan otur med män?

Efter att ha lämnat min alkoholiserade man är jag äntligen redo för en ny kärlek, men än så länge har jag inte haft någon tur. Vad gör jag för fel? Mitt självförtroende tar stryk av sveken.

Jag är en kvinna på 45 år som för två år sedan äntligen skildes från mannen som jag har två barn med. Från utsidan såg vårt liv säkert perfekt ut, vi hade bra jobb båda två, men bakom fasaden var vårt liv präglat av min mans alkoholmissbruk och bristande närvaro.

Det tog mig alltför lång tid att kasta in handduken. Jag stannade kvar för barnens skull men nu är jag glad att jag lämnade min man. Han är kvar i sitt missbruk.

Sedan dess har jag varit nervös för att möta en ny man, men i vintras träffade jag en kille som jag föll pladask för. Tyvärr visade det sig att han hade fler kvinnor samtidigt och det slutade med att han valde en av de andra. Och det blev mitt självförtroende inte bättre av.

Så mötte jag en man som bor i utlandet men arbetar här hemma mellan varven. Vi hade en veckas semester tillsammans och det var inte någon succé. Han verkade ärligt talat inte särskilt intresserad av ett förhållande med mig. Han engagerade sig inte i vår semesterresa och när den var över drog han sig tillbaka.

När jag tittar i backspegeln har jag aldrig haft riktig tur med någon man. I övrigt har jag ett bra liv med roligt jobb och många goda vänner men när det gäller pojkvänner har jag aldrig varit särskilt lyckosam.

Jag ser faktiskt ganska bra ut så jag förstår inte vad jag gör för fel. Har du något råd till mig?

GL

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Älska dig själv först

Jag tycker att du ska ägna din tid åt dig själv, i stället för att slösa den på att leta efter fler odugliga män som bara knäcker ditt självförtroende.

För jag är rätt säker på att din otur i kärlek har med ditt egenvärde att göra. Det handlar inte om att det är något fel på dig och att du därför inte går att älska. Visst är du värd att älska – du ska bara älska dig själv först.

Du skriver att du i princip alltid har haft otur i kärlek. Du skriver också att du länge har levt i ett äktenskap med en frånvarande och alkoholiserad man. Jag tror att du, trots ditt fina utseende och bra jobb, har slitits ner mentalt. Du längtar efter kärlek men letar efter den på fel sätt.

Du berättar ingenting om ditt förflutna men se tillbaka på det som hänt dig och sök roten till ditt dåliga självförtroende. Nej, det är inte säkert att din pappa tafsade på dig eller att din mamma förminskade dig, men det behövs inte alltid så mycket för att man ska känna sig värdelös och ovärdig att älska.

Om du ska ändra din självbild måste du sluta att försätta dig i förnedrande situationer. Höj i stället ribban när det gäller män. Och tänk på att du är långt ifrån ensam om att nöja dig med första bästa. Så det finns säkert stödgrupper på nätet.

Jag kan rekommendera boken Kvinnor som älskar för mycket av Robin Norwood. Den har några år på nacken men är ändå aktuell för många kvinnor – och män med för den delen.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Varför har jag alltid sådan otur med män?
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top