• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Min väninnas sambo isolerar henne

  För några år sedan mötte min väninna en ny man. I början tänkte jag att hon var nyförälskad och respekterade att hon inte hörde av sig. Men nu har det gått två år, och jag börjar bli orolig. Vad ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Min väninnas sambo isolerar henne
  Illustration: Karen Borch

  Min väninna och jag har känt varandra länge nu. Vi möttes på vår förra arbetsplats och eftersom vi båda var ensamma då blev vi ganska snabbt goda vänner. Även om vi båda har haft mycket omkring oss har vi talat i telefon minst en gång i veckan, om stort och smått.

  Så är det tyvärr inte längre. För några år sedan mötte hon en man och sedan dess har hon isolerat sig. I början hade jag all respekt för att hon inte hörde av sig. Hon var ju nyförälskad och måste få tid att njuta av det.

  Problemet är bara att nu när hon varit tillsammans med honom i över två år hör varken jag eller hennes andra väninnor av henne. När jag ringer eller skriver får jag inget svar. Det sårade mig i början och gjorde mig till och med lite arg. Men med tiden har jag blivit mer bekymrad.

  Saken är nämligen den att de få gånger jag har träffat min väninna har hennes pojkvän varit med. Och det har inte varit särskilt trevligt. Förutom att vi inte kunnat tala öppet med varandra har han verkat väldigt avvisande. Han verkar inte vilja lära känna mig, han har bara suttit tyst och butter.

  Jag har försökt att bjuda hem min väninna ensam men de få gånger hon har tackat ja, har hon ställt in i sista minuten. Om hon hade varit glad och lycklig skulle jag kunna leva med att vi inte längre ses. Men hon verkar inte alls lycklig. Jag saknar henne men jag är också rädd för att pressa henne. Har du något råd till mig?

  Undrande

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Varningslamporna lyser

  Det finns tyvärr män som mår bäst när de kan trycka ner sin partner. I början av förhållandet är allting fint och rosenskimrande. Han uppvaktar och skämmer bort sin partner och säger att han inte kan leva utan henne en enda minut.

  Men bakom denna överdrivna uppmärksamhet lurar svartsjuka och ett behov av att kontrollera. Premissen för relationen är: Om jag inte är allt i ditt liv så älskar du mig inte. Om man accepterar den premissen slutar det ofta i fysiskt eller psykiskt våld.

  Nu vet jag ju inte om det har blivit så illa för din väninna ännu men varningslamporna lyser ju, när du beskriver hans och hennes sätt att vara. För varför får hon inte träffa dig när han inte är med? Och varför uppför han sig så oförskämt när han är med er?

  Han verkar vara en man som aldrig fått tydliga gränser. Och i det här fallet är det bara din väninna som kan sätta de gränserna. Du kan hjäpa henne med det och det gör du bäst genom att hålla liv i er vänskap.

  Kommentera inte hennes eller hans sätt att vara om hon inte själv tar upp ämnet. Ha i stället tålamod och fortsätt att ringa och skriva till henne. När hon inte hör av sig eller avbokar era möten så handlar det inte om att hon inte vill vara med dig utan om att hon inte vågar. Så ta det inte personligt. Säg att du saknar henne men gör det utan krav.

  Det är något obehagligt med den mannen så det är viktigt att du finns för henne, så som en riktig väninna gör.

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Vibeke Dorph, Hemmets Journals relationsexpert

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!