• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Ingemar: Min väninna sliter ut mig med sitt ältande!

  "Jag förstår att hon behöver prata av sig ibland, och det behöver jag också, men hon verkar aldrig komma vidare."

  Fråga Ingemar: Min väninna sliter ut mig med sitt ältande!
  Foto: Getty Images

  Vad ska jag göra när min väninna fullkomligt sliter ut mig med prat och ältande om sin man? Jag förstår att hon behöver prata av sig ibland, och det behöver jag också, men hon verkar aldrig komma vidare.

  Samma frågor, missnöje och förtvivlan kommer om och om igen. Jag lyssnar, försöker förstå och ger goda råd, som hon aldrig följer.

  Jag orkar snart inte lyssna mer på hennes gnäll, och det verkar inte heller hjälpa henne. Hur ska jag kunna få henne att sluta?

  Syster Snäll

  Relationsexpert Ingemar Gens svarar:

  Men skilj dig då! Det kan du förstås inte säga, men visst är det frestande? Nej, i ditt fall tror jag inte på att vara ärlig och frank för det kommer bara att leda till att ni blir ovänner. För visst vill du att ni fortfarande ska vara väninnor, men med andra samtalsämnen än hennes ständiga äktenskapliga missnöje?

  Det är nog en klassiker med kvinnor som vill att deras män ska uppföra sig på ett annat sätt, ja, kanske till och med vara någon annan. Men man kan inte förändra andra så det är för de allra flesta ett hopplöst projekt som oftast leder till den frustration din väninna visar upp.

  Män och kvinnor förväntas ju vara "varandras motsatser", vilket kanske kan vara charmigt i första passionen, men som inte sällan – senare i förhållandet – komplicerar umgänget.

  Känner du mannen ifråga? Håller du med om din väninnas beskrivning? Om inte, borde du ibland kunna bjuda lite motstånd när beskrivningarna blir alltför svartvita.

  Det är tärande att lyssna på andras beklagande hur relevant det än är och hur mycket man än förstår att den andra behöver prata av sig. Råd är det få som vill ha och därför är det nog bättre att bara nicka instämmande.

  Vill du fortsätta att umgås och prata med din väninna krävs nog att du är lite taktisk men ändå med ett visst mått av uppriktighet. Du borde till exempel kunna fråga hur det kommer sig att hon stannar kvar i äktenskapet trots att mannen verkar komplett hopplös.

  Det måste finnas tillfällen då ni pratar om annat än mannen. Vad händer då? Hur går det till? Försök få till fler sådana stunder. Kanske kan du avleda henne? Byta samtalsämne? Det är nog avgörande att du inte lockas med i samtalet om mannen. Ge inga råd utan prata om sådant ni talade om förr, men blir det trots allt för tungt och trist får du väl helt enkelt försöka avsluta samtalet.

  Ingemar

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!