• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilket magnesium ska jag välja?

  Insändaren Irene undrar vilken sorts magnesium som passar henne bäst.

  Vilket magnesium ska jag välja?

  Hjälp! Jag botaniserar i djungeln av magnesium. Vilken sort är mest lättillgänglig för kroppen? Jag har hjärtsvikt och då är tydligen taurat bra har jag hört. Ska man då kombinera magnesiumtillskott med taurat? Och i vilken dos?

  Irene

  Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar: 

  Det finns som du skriver en djungel av magnesiumformer. Magnesium är ett mineral som är viktigt för flera funktioner och som finns i alla celler i kroppen. Det bidrar till att kalcium kan komma in i benvävnad och tänder, till energiproduktionen, matsmältningen, blodsockerregleringen, bildandet av kroppsegna antioxidanter och mycket mer, inte minst hjärtats funktion och rytm.

  Det finns forskning som visar att brist på magnesium kan bidra till hjärtsvikt. Magnesium är också muskelavslappnande och många tar lite tillskott för att slippa sendrag och kramper eller trög mage. För att magnesium och andra mineraler ska kunna tas upp bra i cellerna bör de vara bundna med en organisk syra som exempelvis citronsyra eller en aminosyra. Taurin är en aminosyra som också är viktig för hjärtat. När man binder magnesium med taurin blir formen magnesiumtaurat. Bindning med citronsyra ger formen citrat. Citrat/malat och bisglycinat av magnesium sägs också vara lättupptagliga former.

  För att få ett bra upptag är det viktigt att din kropp även har bra nivåer av D-vitamin samt selen. Mitt råd till dig är att använda märket Thornes magnesiumcitramat. Prova att ta två kapslar på kvällen samt en kapsel taurin. Eftersom du säger att du har hjärtsvikt, som är ett väldigt allvarligt tillstånd, måste du konsultera din läkare innan du tar ovanstående dos. Hoppas du får en fin försommar!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!