Räknas gåvor som förskott på arv?

Arne Larsson från Familjens Jurist svarar på familjerättsliga frågor i HJ.

Jag har ett testamente efter min morbror vilket går ut på att hans sambo ärver allt med fri förfoganderätt. Vid hennes bortgång ska jag och mina kusiner ärva en niondel var. Morbrors behållning i boet var cirka en miljon. Hon har en dotter. Nu antar jag att sambon har givit bort det mesta av sin förmögenhet till dottern. Vad jag förstår ska gåvor räknas som förtida arv. Men hur ska det gå till att bevisa att det är gåvor till henne och att hon inte bara har förbrukat pengarna?

Maria

Juristen Arne Larsson svarar:

Om bouppteckningen efter din morbror är korrekt upprättad så ska även den efterlevande sambons tillgångar och skulder vara redovisade där, och er framtida arvsrätt efter din morbrors sambo är då en andel av hennes kvarlåtenskap som motsvarar den del som hon ärvde efter er morbror i förhållande till hennes totala förmögenhet efter att hon fått arvet. Er andel av sambons kvarlåtenskap är alltså i så fall redan fastställd, men era testamentslotter, i kronor räknat, ökar eller minskar i takt med att sambons förmögenhet ökar eller minskar.

Om din morbrors sambo har givit stora gåvor till sin dotter efter att hon ärvt din morbror så kan detta påverka den framtida fördelningen av arvet efter henne. Ni ska bli kallade till den framtida bouppteckningen efter sambon och om hennes tillgångar då är betydligt mindre än då hon ärvde din morbror så kan ni givetvis fråga efter vad denna minskning beror på. Men om inga uppgifter om större gåvor framkommer så kan det vara mycket svårt att visa att sådana har förekommit. Ytterst så har ni möjlighet att ansöka om att tingsrätten förordnar en boutredningsman, men detta innebär som regel stora kostnader för dödsboet.

Scroll to Top