Vad beror krypningarna på?

Sedan runt sex månader tillbaka kryper och pirrar det i mina händer och fötter, särskilt i fotsulor och handflator. Vårdcentralen har tagit prover och jag...

Sedan runt sex månader tillbaka kryper och pirrar det i mina händer och fötter, särskilt i fotsulor och handflator. Vårdcentralen har tagit prover och jag har också varit på nervundersökning men alla testresultat har varit normala. Stickningarna går lite upp och ner i styrka men försvinner aldrig helt. Mest känns det när jag är trött. Jag undrar vad de beror på och om de kan vara symtom på något allvarligt. Hur ska jag gå vidare?

Anonym

Hemmets Journals doktor Kenneth Ilvall svarar:

Du beskriver ett besvärligt tillstånd som vi inte alltid kan få fram orsaken till. Jag förutsätter att det har tagits prover för järnnivåer och B12 (kobalamin) samt magnesium. Om dessa värden ligger lågt kan det vara orsaken till dina problem. Om detta är gjort och även en nervundersökning, ett så kallat EnEG, är utfört så är det svårare att hitta orsaken och oftast hamnar man i lägen då vi inom läkarkåren inte kan göra mer än ge råd om att aktivera muskulaturen och ibland behandla med pramipexol, ett medel mot parkinson som används mot restless legs. Jag hoppas detta svar har givit dig något att gå vidare med.

Scroll to Top