Min dotter har blivit så tvär

Jag har två flickor, 55 och 50 år, är skild från deras pappa sen 34 år. Min yngsta dotter är skild sedan tre år och...

Jag har två flickor, 55 och 50 år, är skild från deras pappa sen 34 år. Min yngsta dotter är skild sedan tre år och är väldigt irriterad på sin före detta man. De verkar inte kunna prata tillsammans, och blir det inte som min dotter tycker blir hon arg. De har två vuxna söner, en har adhd och han har ett humör mot sin mor som ibland gör att hon blir ledsen. Nu har min dotter blivit tvär mot mig. Vi kunde prata om allt förut men nu märker hon mina ord och frågar vad jag menar. Jag sa till henne att jag tycker hon blivit tvär mot mig, och jag undrade om det var så hon varit mot sin exman och sönerna. Då avslutade hon samtalet och jag fick inget svar. Hon går hos en psykolog, hon säger att det är bra och att det inte är något fel på henne, men det tror jag inte på. Enligt min dotter har hon många vänner, jag känner bara till en och vågar inte fråga. Jag och äldsta dottern och pappan tycker hon beter sig tokigt. Yngsta dottern säger att hon känner sig utfryst av sin storasyster med familj, men det håller inte storasystern med om. Jag vet inte vad jag ska göra!

Ulla

Relationsexperten Ingemar Gens svarar:

När relationerna med de allra närmaste kärvar och blir svåra att upprätthålla är det inte lätt att fokusera på något annat. Man vill förstås att just det umgänget ska vara nära, kärleksfullt och friktionsfritt. Kanske är det just det som gör familjerelationerna så känsliga för misstag som leder till allt annat än harmoni. Ibland tycks missförstånden dyka upp ur tomma intet och det kan dessutom ibland vara nästan omöjligt att ställa tillrätta och återupprätta förtroendet.

Kanske har det sagts för många hårda ord som blir svåra att ångra och ta tillbaka. Din dotter har uppenbarligen inte varit på det här sättet jämt utan det fanns en tid när ni kunde prata om allt, men nu verkar något ha hänt och hon har blivit “tvär”. Onekligen låter hennes liv tungt och hon behöver säkert både stöd och hjälp. Kanske är underförstådda anklagelser om hur hon varit mot sin exman och söner inte riktigt det bästa sättet …

Du misstänker att det är något fel på henne och att det skulle vara det som är anledningen till hennes tvärhet, men är det verkligen troligt – vad skulle det vara för sjukdom? Man kan inte förändra andra, bara sig själv, och nu är ni en hel familj som önskar att yngsta dottern så att säga “borde vara på något annat sätt”. Det kommer säkert aldrig att ske för att ni vill det, utan hon, yngsta dottern, måste själv önska det och ha förmågan och orken. Ett bidragande problem kanske kan vara att ni pratar illa om henne bakom ryggen, och unisont tycker att hon bär sig tokigt åt, att det är något fel på henne, trots att hon förnekar det?

Storasyster menar att hon inte fryser ut den yngre, men faktum kvarstår att hon upplever det så. Ni borde sluta med att baktala henne och i stället ta henne på allvar, lyssna på hennes version av det som pågår hos er. Lillasyster behöver nog er omtänksamhet och uppskattning, snarare än kritik, för att känna sig som en del av familjen igen. Det måste nog till en gemensam process, där alla välvilligt deltar.

Scroll to Top