Vad kan jag göra mot vallningar och svettningar?

Min fråga gäller något som de flesta kvinnor i min ålder nog känner igen sig i – problem som dyker upp i klimakteriet. Trots att...

Min fråga gäller något som de flesta kvinnor i min ålder nog känner igen sig i – problem som dyker upp i klimakteriet. Trots att jag nu har varit i klimakteriet i ett par år besväras jag fortfarande av vallningar och svettningar. Jag hade trott att detta skulle försvinna så småningom, men jag tycker inte det gör det. Vad skulle du rekommendera mig? Vad kan jag göra för att få denna utmanande tid i livet att kännas lite enklare? Finns det något i kosten eller livsstilen jag bör tänka på, eller något annat hälsokostråd?

Carina

Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

Klimakteriebesvär kan ju pågå mellan ett halvår och upp till tio år. Kvinnor i Asien som äter sin inhemska kost med mycket sojabaserad föda har inte så mycket klimakteriebesvär som vi har. Så mitt råd till dig är att börja testa att ta Femarelle recharge (som innehåller en specifik sojaböna som fermenterats), en kapsel på morgonen och en på kvällen. Oftast får man effekt efter 1–2 veckor. Om du ätit upp alla tabletter i asken och inte känner någon effekt alls kan du sluta med dem. I så fall kan du prova Remifemin som är ett växtbaserat läkemedel mot just klimakteriebesvär som värmevallningar och kraftiga svettningar. I klimakteriet så mår kroppen extra bra av styrketräning. Sova i ett svalt rum kan också hjälpa dig nattetid. I kosten kan du gärna lägga till tofu eller andra sojabaserade produkter som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Håll i och håll ut!

Scroll to Top