Vad anser du om Feliway?

I ett nummer av Hemmets Journal så skrev signaturen “Orolig” om två katter som plötsligt blivit ovänner och signaturen “Matte” om en katt som jamade...

I ett nummer av Hemmets Journal så skrev signaturen “Orolig” om två katter som plötsligt blivit ovänner och signaturen “Matte” om en katt som jamade och störde på nätterna. Jag tänkte direkt på produkten Feliway, som man pluggar in i eluttaget och som utsöndrar feromoner och gör katterna mer harmoniska. Den finns både för katter i grupp och för ensamma katter. Hur kommer det sig att du inte tipsar om den produkten i dina svar? Vad anser du om den? Jag har själv katt och har erfarenhet av att det fungerar. Det är inget jag använder jämt men exempelvis vid förändringar, veterinärbesök med mera.

Undrande

Kattvetaren Ylva Stockelberg svarar:

I många av mina svar har jag skrivit om feromoner. Katten sänder meddelanden till andra katter med hjälp av feromoner. Olika feromoner ger olika signaler. Vissa feromoner har lägre molekylvikt, är lätta och flyktiga och avdunstar snabbt, exempelvis alarmferomoner vid fara, medan de feromoner som markerar vägen till ett matställe är tyngre och stannar kvar längre. Andra budskap som kan sändas med feromoner är exempelvis för att samla individer på en speciell plats, som sexuella signaler, vid val av partner, som revirmarkering och för att minska stress och oro och ge trygghet. Konstgjorda feromoner som Feliway finns både för att skapa en tryggare miljö och för att hjälpa katter att knyta an till varandra. Jag har precis som du använt Feliway med gott resultat. Dock ska man inte glömma att katten själv sänder dessa feromoner. Exempelvis så kan man gnida en trasa på en nöjd katt och sedan ge denna trasa till en ny katt. Om man låter transportburen vara en mysig liggplats som står framme jämt och som katten ligger i är den inte lika farlig vid transport som om man tar fram en bur som stått undanställd och som inte har feromondofter.

Scroll to Top