Kan hunden ha drabbats av artros?

Jag har en hund av rasen bouvier. Som unghund visade det sig att den hade en c-höft vid röntgen men det har inte varit några...

Jag har en hund av rasen bouvier. Som unghund visade det sig att den hade en c-höft vid röntgen men det har inte varit några problem under åren. Hunden blir 9 år i juni. Fram till i somras var det inga problem. men sedan gick det fort utför under vintern. På bara några månader tappa hunden nästan alla muskler bak och nu går han krokigt. Kan det vara artros? Han äter inte på eget bevåg. Hunden har fått en laserbehandling och djävulsklopulver mot inflammation. Tiden är väl ute för honom, men jag tänkte låta hunden uppleva sommaren eftersom det bästa han vet är att vara i skogen och promenera. Det vill han fast han är så dålig. Jag tänkte försöka ge honom lite smärtstillande. Kan jag ge hunden vanlig magnecyl?

Orolig

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Artros ger sällan så snabb muskelförtvining som du beskriver, mer hälta på det ben där artrosen är inflammerad. De brukar inte heller sluta äta av sin höftledsartros. Däremot kan tyvärr din tolkning av det hela vara korrekt – att han inte har så lång tid kvar.

Vill du försöka ge honom lite mer tid att uppleva en härlig sommar tycker jag man ska undersöka honom på en smådjursklinik. Han måste komma igång att äta bra om sommaren ska kunna vara till någon glädje, det är viktigt att se om den sjukdom han lider av kan lindras eller bromsas.

Det finns en rad olika smärtstillande till hund. Magnecyl använde vi förr i tiden, det fungerade oftast bra, en del mådde illa av tabletterna. Men innan man ger det är det viktigt att veta att de inre organen är i hyfsat skick, så helst ett blodprov innan medicin.

Scroll to Top