• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är kosttillskottet bra mot cancer?

  Jag läste på nätet om ett kosttillskott som heter Pomi-T, att det skulle hjälpa mot prostatacancer. Finns det någon forskning som har visat detta?

  Börje

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Det finns en liten studie som visar att det som kallas PSA, prostataspecifikt antigen, inte stiger lika snabbt vid intag av Pomi-T. Men det finns inga studier som visar att en prostatacancer bromsas upp eller till och med botas.

  PSA är ett protein som produceras i prostatakörteln och finns i höga halter i sädesvätskan. Alla män, även dem utan prostatacancer, har små mängder PSA i blodet och det är den halten som mäts vid ett PSA-prov.

  Tillverkaren hänvisar till det nationella vårdprogrammet för prostatacancer, där det står: "En vetenskaplig undersökning visade att en blandning av extrakt från granatäppelkärnor, grönt te, broccoli och gurkmeja (Pomi-T) minskade ökningstakten av PSA hos män med tidigt upptäckt prostatacancer, men man vet inte om sjukdomsförloppet i sig påverkas".

  Forskarna tror att det är ett ämne som heter polyfenol, som finns i dessa livsmedel, som är verksamt. Men det är för tidigt att säga om och på vilket sätt det kan hjälpa. Pomi-T är sannolikt ofarligt, men sannolikt också overksamt, mot prostatacancer.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!