• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag fortsätta att dricka kaffe?

  Jag har en del ångest och har börjat ta Valerina forte för att behandla det. Tar även p-piller och järntillskott. Hur påverkas Valerina forte och hur påverkas min kropp om jag hade druckit kaffe i samband med tabletterna, eller under samma dag? Jag tar Valerina oftast på kvällen men ibland någon gång på dagen. Och gillar att få i mig lite koffein på eftermiddagen.

  CL

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Valeriana forte är ett växtbaserat läkemedel som kan användas vid lindrig oro och sömnrubbningar. Det innebär att det lugnar ner kroppen, hjälper den att slappna av och somna lättare. Koffein har motsatt effekt, det piggar upp och gör dig mer alert.

  Koffeinet har sannolikt ingen effekt på din ångest, så det bör fungera att ta Valeriana forte och dricka koffeinhaltig dryck. Men för att kunna somna bra på kvällen bör du inte dricka något med koffein efter klockan 15. Om du inte är van vid det.

  Hur vi påverkas av koffein beror av till exempel BMI, kön, ålder och vana. Ju mer kaffe vi dricker desto mer behövs för att inte få abstinens. Samtidigt kan för mycket kaffe göra att vi får muskelryckningar, hjärtklappning, mag- och sömnproblem.

  Så en kopp eller två på eftermiddagen är troligen inget problem. Prova och se hur det går.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!