Ger sambolagen mig något skydd?

I samband med min sambos allvarliga sjukdom har tankarna börjat kretsa vad som kommer hända den dag han dör. Han har bara kusiner som närmsta...

I samband med min sambos allvarliga sjukdom har tankarna börjat kretsa vad som kommer hända den dag han dör. Han har bara kusiner som närmsta släktingar och därför undrar jag om sambolagen ger mig något skydd gentemot allmänna arvsfonden?

Orolig

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Det enda skyddet sambolagen ger dig är att du kan begära bodelning av bostad och bohag/lösöre som nyttjats gemensamt i denna och som ni har införskaffat antingen med tanke på en sammanflytt eller har tillkommit under tiden som ni bott ihop.

Skulle värdet av den bodelningsbara egendomen vara litet och din hälft vara mindre än två gånger basbeloppet enligt lagen om allmän försäkring, har du alltid rätt att begära att få egendom upp till detta värde.

Därutöver kan arvsfonden, om det finns godtagbara skäl, avstå från hela eller delar av arvet efter ansökan av dig. Men det bästa är naturligtvis att du och din sambo upprättar ett testamente.

Scroll to Top