• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Måste jag fråga läkaren om råd?

  Kan jag ta Sedix mot oro när jag också använder Bisoprolol, Casodex och Eliquis? Enligt apoteket ska man fråga sin läkare, måste jag det? Blir lite rådvill eftersom det är receptfritt.

  Bisa

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Sedix är ett växtbaserat läkemedel som finns receptfritt på apotek. Det kan användas vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Det går sannolikt bra att använda Sedix samtidigt med dina andra mediciner. Jag hittar inga krockar med dem.

  Bara för att ett preparat är receptfritt betyder inte det att det är helt ofarligt och inte kan krocka med andra preparat. När du tar Sedix ska du undvika syntetiska lugnande läkemedel, till exempel bensodiazepiner, såvida det inte har ordinerats av läkare. Inget av dina andra preparat är en bensodiazepin. Med andra receptfria preparat finns andra kockar, eller maximal dosering som inte ska överskridas, som till exempel med parace-tamol.

  Anledningen till att man hänvisar till läkare är att de normalt känner till din sjukdomshistoria, eller kan ta reda på den. Det är också läkaren som är ansvariga för behandlingen. Därför bör du berätta för läkaren om alla preparat du tar, inklusive naturmedel och kosttillskott.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!