• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag behöver hjälp att somna

  Jag tar för närvarande Escitalopram 20 mg och Mianserin 10 mg för depression. Har ibland svårt att somna och tar då Stesolid, högst 4 mg, vid behov. Nu undrar jag om jag kan prova något naturläkemedel för sömnen ihop med dessa mediciner, till exempel Sedix eller Valerina?

  Pia

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används vid lindriga symtom på nervös anspänning, såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Valerina är ett växtbaserat läkemedel för användning vid lindrig oro och sömnrubbningar. Normalt ska det gå bra att kombinera Escitalopram och Mianserin med både Sedix och Valerina.

  Men det rekommenderas inte att använda dessa tillsammans med Stesolid. Enligt Fass-texten rekommenderas inte samtidig användning av Sedix och syntetiska sedativa läkemedel, till exempel bensodiazepiner (Stesolid är en bensodiazepin), om det inte har ordinerats specifikt av en läkare.

  Angående Valeriana står det inte lika tydligt under Interaktioner i Fass; "Kombination med syntetiska sömnmedel eller lugnande läkemedel kräver medicinsk diagnos och övervakning." Därför skulle jag undvika Valeriana också.

  Om du väljer bort Stesolid borde det gå bra att ta Sedix eller Valerina.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!