• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur skrämmer jag bort katterna?

  Jag har ett stort problem som jag skulle vilja ha hjälp med. Vad göra åt alla katter som uträttar sina behov på vår tomt, i trädgårdsland, i rabatter och nu även på gräsmattan och i gruset på gången. Jag har köpt medel på trädgårdsbutik men utan resultat. Det blir bara dyrt. Hoppas på svar.

  Maja

   

  Veterinär Erik Lundberg svarar: Tyvärr finns det inga patentmedel för detta problem. Olika sprayer och andra medel som sägs avskräcka katter kan provas – men som du redan märkt fungerar de ofta dåligt. Är det bara på vissa ställen kan man prova lägga ut kycklingnät eller ändra underlaget (till exempel barkmull istället för sand).

  Undvik att plantera växter som katter gillar, som kattmynta eller nepeta. Gäller det hela tomten måste den göras oattraktiv för katterna. Orkar man sitta på pass med en vattenslang kan man säkert skrämma bort en eller ett par katter med en välriktad stråle. En hund som ogillar katter är ett bra alternativ. Vill man inte skaffa hund är ett tips att installera ett sprinkler/bevattningssystem som kan slås på manuellt om man ser en katt i trädgården och automatiskt via en rörelsedetektor. Blir naturligtvis kostsamt men man får då en bevattningsanläggning på köpet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!