Gör namnteckningen arvet giltigt?

Min syster har avlidit och vi som är kvar är förutom jag själv tre halvsyskon. När jag och ett av hennes halvsyskon gick igenom bostaden,...

Min syster har avlidit och vi som är kvar är förutom jag själv tre halvsyskon. När jag och ett av hennes halvsyskon gick igenom bostaden, för att se om det fanns någon önskan om hennes begravning eller testamente, hittade vi en lapp skriven 2010. Där stod det att hon ville att jag skulle få en väggspegel och en byrå. Lappen var undertecknad av henne. Mitt halvsyskon sade att lappen var utan värde eftersom hennes namnteckning inte var bevittnad. Är det verkligen så?

Frågelisa

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: För att din systers lapp skulle kunna ses såsom ett giltigt testamente hade det förutom din systers namnunderskrift även krävts två samtidigt närvarande testamentsvittnen. Men om dina halvsyskon vill uppfylla din systers önskan, kan de naturligtvis godkänna lappen såsom ett testamente och då får denna därigenom också giltighet. Den vinner alltså laga kraft i förhållande till den som gör ett sådant godkännande och den som inte vill detta kan då med framgång klandra denna vid tingsrätten.

Scroll to Top