• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper medlet mot förkylning!

  Jag såg reklam på tv för ett preparat som heter Viruseptin. Det påstods att det skulle hjälpa till att motverka förkylning och influensaliknande symptom. Reklamen påstod också att effekten var bevisad på patienter. Stämmer det verkligen?

  Britt

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Viruseptin är en medicinteknisk produkt och innehåller det verksamma ämnet iota-carragenan. Det är ett ämne som utvinns från röda havsalger och påstås hjälpa kroppens eget försvar att bekämpa virus i övre luftvägarna. Dels så kapslar det in viruspartiklarna och hindrar dem från att fästa sig i nässlemhinnan, vilket i sin tur minskar risken för spridning. Dels så återfuktas nässlemhinnan och bildar en varaktig, fuktgivande skyddsfilm mot virus som försöker etablera sig där.

  Det stämmer att det är testat på människor med förkylning. Företaget hänvisar till fem studier som har visat lite olika effekt. En visade ingen skillnad mot placebo, i det här fal-et en saltlösning. I en sågs ingen effekt på lindrade symtom, även om mängden virus sjönk. De andra tre studierna visade kortare sjukdomstid med två dagar, färre återfall i förkylning samt att förkylningssymtomen minskade i en studie.

  Du får prova själv och se om det fungerar på dig.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!