• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilket värde gäller för stugan!

  Min syster och jag har kommit på kant med varandra när vi nu ska fördela arvet efter vår mor. Anledningen är att min syster för många år sedan fick vår mors sommarstuga till taxeringsvärdet, vilket låg långt under marknadsvärdet då. I gåvobrevet står det att gåvan ska vara ett förskott på min systers framtida morsarv.

  Stugan har sedan dess, med sitt havsnära läge, ökat mångdubbelt i värde och jag anser att det är utifrån det värdet, det vill säga dagens marknadsvärde, vi ska utgå ifrån minskat med dels det min syster tidigare betalade samt för de värdehöjande investeringar hon har gjort under denna tid. Min syster håller dock inte med utan menar att det är det dåvarande marknadsvärdet minskat med det hon betalade som gäller. Vem av oss har rätt?

  Syskontvist

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Enligt förskottsreglerna är det din syster som har rätt när hon menar att utgångspunkten vid arvskiftet mellan er ska vara marknadsvärdet vid gåvotillfället och inte dagens marknadsvärde. Så om någon värdering nu inte gjordes när din syster tog över stugan får nu i efterhand försöka få fram ett troligt marknadsvärde, kanske med hjälp av en lokal mäklare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!