Ska vi operera katten ännu en gång?

Min katt har drabbats av cancer i juvren. Vi har opererat två gånger, men nu är det tillbaka igen. Ska vi operera en gång till...

Min katt har drabbats av cancer i juvren. Vi har opererat två gånger, men nu är det tillbaka igen. Ska vi operera en gång till eller är det bättre om hon får somna in? Hon är så pigg och glad annars.

Matte

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Det är tyvärr vanligt med återfall efter juvercancer hos katt. Tumörcellerna är ofta spridningsbenägna och avancerad cancervård med cellgifter och strålning är sällan tillgänglig, dyr och ofta ineffektiv. Så länge katten inte har fysisk smärta av sin tumör kan man ha dem kvar. Djuren slipper ju den psykiska belastningen vid sina sjukdomar.

Ska man operera igen? Som en tumregel kan man utgå från att tiden mellan återfallen blir kortare för var operation. Så om det tog något år eller mer mellan de tidigare operationerna och hon inte var för besvärad av ingreppen kan man visst operera igen. Innan ny kirurgi undersöker man katten så att inte svårare spridning föreligger.

Scroll to Top