Hur kan vi undvika kastration?

Vi har en mysig lite mopspojke som är ett år gammal. Han har tyvärr börjat kissa inne igen efter att ha varit rumsren. Mina vänner...

Vi har en mysig lite mopspojke som är ett år gammal. Han har tyvärr börjat kissa inne igen efter att ha varit rumsren. Mina vänner säger att jag måste kastrera honom – men har hört att de blir så feta och matfixerade. Kan vi göra något annat för att slippa kastration?

Fundersam

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Många unga hundar, framför allt av de mindre raserna, kan börja urinmarkera inne när de blir könsmogna. Det är ändå bra att kontrollera så att han inte drabbats av någon sjukdom, som urinsten eller infektioner. Ta med ett morgonurinprov till djurkliniken.

Om veterinären inte hittar några tecken på sjukdom tycker jag ni kan prova med en chipkastration. Det är liten stav som sätts under huden med en spruta. Hunden blir då kemiskt kastrerad under ett drygt halvår. Du kan då bedöma hur påverkad din hund blir av en kastration och det finns en chans att beteendet försvunnit när effekten av chipet klingar av.

Scroll to Top