• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är Mullberry bra för blodsockret?

  Jag läste att Mulberry ska vara bra för blodsockret. Jag äter 3 x 2 tabletter metformin per dag, och tar även Victoza på morgonen. Sockret ligger bra nu. Skulle vilja bli av med några metformin per dag som gör magen väldigt besvärlig. Kan Mulberry minska behovet av metformin?

  Hasse

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Jag rekommenderar dig inte att ta Mulberry istället för metformin. Det är en välstuderad och effektiv behandling för att sänka blodsockret hos personer med typ 2-diabetes (åldersdiabetes). Det finns en klar dokumentation från vetenskapliga studier att metformin minskar risken för hjärtinfarkt och att dö i förtid. Den dokumentationen finns inte för Mulberry.

  Tyvärr upplever många biverkningar med metformin, i form av mag- och tarmproblem såsom illamående, diffusa bukobehag, kräkningar och diarré; ofta är de vanligare vid högre doser. Biverkningarna är dosrelaterade och kan reduceras om dosökning sker långsamt samt om metformin intas i anslutning till måltid.

  Victoza i kombination med metformin har också stark vetenskaplig dokumentation att skydda mot kardiovaskulära händelser som hjärtinfarkt och stroke och död i hjärt-kärlsjukdom.

  Se Mulberry som ett komplement till dina andra mediciner, inte ett alternativ.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!