• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilka bröd är nyttigast?

  Jag har opererat bort ett bröst på grund av bröstcancer och tar nu Tamoxifen. Jag försöker att äta bra kost, promenerar med stavar och tränar hemma på motionscykel varje dag. Gör dessutom coreövningar för ländryggen och arbetar 15 timmar i månaden som senior.

  Fytoöstrogener finns i soja, råg, linfrö, linfröolja, bönor, jordnötter och solrosfrön, men jag undrar vad ska jag äta för nyttigt bröd? Har ätit nyttigt bröd som innehåller soja, linfrö, solrosfrön och råg i många år. Finns fytoöstrogener i annan mat/dryck? Vilket nyttigt bröd rekommenderar du? Glutenfritt bröd?

  Gunnel

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Det är bra att du håller dig aktiv och tränar. Fortsätt med det. Allt handlar om dos, alltså hur mycket du äter. Att helt förbjuda någon att äta bröd är inte vettigt, tycker jag. Så du kanske snarare ska dra ner på din konsumtion av bröd, men istället äta sådant bröd som du verkligen gillar och bara ta en eller två skivor.

  Andra livsmedel som innehåller fytoöstrogener är havre, fullkornsbröd av råg, krossade linfrön, linfröolja, plommon, äpplen, broccoli, fet fisk och solrosfrön.

  Om du fortfarande är osäker tycker jag att du ska kolla med en dietist. Vänd dig till din vårdcentral som ska kunna hjälpa dig vidare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!