• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Motverkar min kost medicinen mot cancer?

  Jag läste i ett tidigare nummer där du skrev att frön, råg, bönor och jordnötter påverkade en viss tumörmedicin mot bröstcancer. Själv äter jag Letrozol och min fråga är om även den påverkas negativt av dessa produkter? Om så är fallet kan jag äta frön och råg till frukosten och ta min medicin på kvällen utan att effekten av medicinen minskar.

  Lösnummerläsare

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Ja, det gör den. Frön, råg, bönor och jordnötter påverkar visserligen inte medicinen direkt. Men dessa födoämnen innehåller så kallade fytoöstrogener, växtämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen.

  Om du tar Letrozol är din tumör en så kallad hormonkänslig tumör, som stimuleras av östrogen. Letrozol är en hormonell behandling av bröstcancer och minskar mängden östrogen genom att blockera ett enzym, som deltar i produktionen av östrogen, och kan därför stoppa tillväxten hos brösttumörer som behöver östrogen för att växa. Därmed bromsas eller stoppas tillväxt hos tumörceller och deras spridning till andra delar av kroppen.

  Genom att då äta mat som innehåller fytoöstrogener riskerar du att motverka effekten av medicinen och att eventuellt kvarvarande tumörceller börjar växa igen. Så du bör inte äta dessa födoämnen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!