• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilka restriktioner gäller för oss hjärtpatienter?

  Det finns många trevliga tips för olika åkommor eller välbefinnande. Men alla vi hjärtpatienter som tar blodförtunnande mediciner, till exempel Waran eller Eliquis, kan inte äta alla de fina förslagen som kommer. Det borde finnas en restriktion för oss, det har jag tyvärr aldrig sett.

  Anda

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Det är helt riktigt, blodförtunnande medicin, framför allt Waran, som innehåller substansen warfarin, är dels svårinställd, dels känslig för andra ämnen. Nyare blodförtunnande mediciner som Eliquis, Plavix och Xarelto är mycket mindre känsliga för andra ämnen.

  Jag får många frågor som rör just blodförtunnande mediciner och skriver alltid om det finns interaktioner som gör vissa kombinationer mindre lämpliga.

  Naturmedel som man ska vara extra observant på är Johannesört, Ginkgo Biloba, vitlök och omega-3, som alla påverkar Waran, samt Hagtorn som kan maskera symptom på hjärtsjukdom. Även tobaksrökning och grapefrukt påverkar nedbrytning av många läkemedel med lägre eller högre halter i blodet som resultat.

  Läs alltid bipacksedeln till både receptbelagda och receptfria läkemedel, samt till kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Och berätta för läkaren om du tar naturmedel och kosttillskott.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!