Beror anfallen på epilepsi eller allergi?

Vår borderterrier har börjat få små anfall som uppfödaren säger är foderallergi. Det låter konstigt, men när vi läst om detta kallas det “Spikes disease”...

Vår borderterrier har börjat få små anfall som uppfödaren säger är foderallergi. Det låter konstigt, men när vi läst om detta kallas det “Spikes disease” och lär vara vanligt inom rasen. Men när vi gick till veterinären fick vi ändå epilepsimedicin som heter Fenemal. Har inte vågat ge den till hunden ännu.

Fundersam

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Det är sedan länge känt att borderterrier har en egen sorts små krampanfall. Det är korta episoder av ofrivilliga rörelser, fall och onormal muskeltonus/muskelryckningar. Man har forskat utan att kunna inte påvisa någon enkel genetisk förklaring till attackerna.

Studierna tyder på att sjukdomen inte ska betraktas som epilepsi – utan kallas Paroxysmal dyskinesi, PD.

Behandling med antiepilepsimedicinen Fenemal lindrar eller ger full anfallsfrihet hos cirka 75 procent av hundarna (livslång behandling). Traditionellt har specialdieter provats och många som testat en glutenfri lågallergi diet rapporterar bra resultat.

Jag tycker det är rimligt att i första hand försöka med dietåtgärder och gå vidare med medicin i de fall anfallsfrekvensen av PD blir besvärande.

Scroll to Top