• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad händer med min dotters arvsrätt?

  För drygt 40 år sedan var jag förlovad och fick då en dotter. Jag och min man köpte ett hus som vi renoverade och flyttade till. När vår dotter var cirka två år gick vi isär och jag flyttade därifrån och dottern följde med mig. Mannen bor kvar i huset och efter några år gifte han sig med en ny kvinna som har två söner med en annan man. De bor fortfarande kvar i huset som vi köpte och renoverade. Om min exman avlider före sin fru vad har min dotter då för arvsrätt efter honom?

  Garbo

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Din dotters arvsrätt efter sin far har inte förändrats på grund av hans giftermål. Skulle han avlida före sin hustru ärver hon inget efter honom trots giftermålet eftersom de inte har något gemensamt barn vars farsarv hon enligt lag skulle få ärva före denne.

  Så i dagsläget utan testamente mellan din dotters far och hans hustru och i avsaknad av gemensamma barn ärver din dotter hela kvarlåtenskapen efter sin far. Skulle det däremot finnas ett testamente till hustruns förmån halveras dock din dotters arv, den så kallade laglotten.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!