Hur ska jag skydda barnbarnens gåvor?

Jag har fyra barnbarn som varje födelsedag fått en slant till bosparande. De pengarna har nu omsatts till insats i lägenheter för två av dem...

Jag har fyra barnbarn som varje födelsedag fått en slant till bosparande. De pengarna har nu omsatts till insats i lägenheter för två av dem i samband med att de blivit sambor vad jag förstår. Jag vill gärna fortsätta ge pengar till varje barnbarn så länge jag lever, men skulle inte vilja att mina surt förvärvade slantar delas vid eventuella uppbrott eller skilsmässor. Hur ska jag gå till väga?

En som oroar sig

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Det bästa vore naturligtvis att dina barnbarn själva skrev avtal med sina respektive som kan omfatta både det de redan har fått i gåva såväl som framtida gåvor.

Men om de nu inte vill göra detta har du möjlighet att vid varje gåva framöver upprätta ett gåvobrev över penningbeloppet och dess avkastning och däri ge dem ett skydd vid såväl samboseparation såsom skilsmässa vad gäller pengarna eller den egendom dessa har ersatts av.

Scroll to Top