Kan katten ha drabbats av diabetes?

Min katt Murre som är 10 år har börjat dricka massor av vatten. Han är hungrig men har magrat av – kan det vara diabetes?...

Min katt Murre som är 10 år har börjat dricka massor av vatten. Han är hungrig men har magrat av – kan det vara diabetes?

Får själv tablettbehandling – kan man ge dem till katt också?

Orolig matte

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Diabetes är en vanlig sjukdom hos katter. Ett veterinärbesök med blodprov, undersökning och gärna ett urinprov kan ge svar på detta. Tyvärr fungerar tablettbehandling ganska dåligt på katt, det användes en del förr men bara cirka 15 procent av katterna svarade positivt på behandlingen.

Däremot fungerar insulinpennor bra för många katter, de är också lätta att ge.

Med insulin och bra kolhydratfattig mat blir en fjärdedel av katterna symptomfria efter behandling. Det betyder att de klarar sig enbart på kolhydratfattig kost.

Men en större grupp behöver insulin två gånger per dag för att må bra.

Hos den resterande delen av katterna finns det annan sjukdom i bakgrunden som komplicerar behandlingen, tillväxthormonproducerande tumörer är inte ovanliga. Men för att få rätt behandling behövs först en diagnos! Ring därför en erfaren smådjursveterinär och boka in ett besök.

Scroll to Top