• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver jag oroa mig för en blodpropp?

  Jag undrar vad svaret "Faktor V Leyden heterozygot genotyp II (FV-genotyp 1691G-A)" betyder? Jag skickade in ett blodprov jag själv tog i fingret till ett företag som annonserat för att få veta om jag har några ärftliga sjukdomar. Detta var svaret jag fick. Det står att jag har en ärftligt ökad risk för att få blodpropp. Men ingen jag känner i min släkt har haft blodpropp. Känner mig frisk och motionerar regelbundet. Röker inte. Är normalviktig. Behöver jag oroa mig?

  Eva P

    

  Doktor Lennart Skoog svarar: Om jag förstår dig rätt så har du skickat ett blodprov du själv tagit till ett privat laboratorium. Sedan har du fått ett svar att du har en speciell genetisk förändring i din arvsmassa (DNA) som på medicinskt språk också kallas för APC-resistens.

  Av svaret ser jag att du bara har fått den i arv från en av dina föräldrar. Det du har är faktiskt en vanlig avvikelse och finns i mellan fem och femton procent av befolkningen.

  APC-resistens innebär en relativt liten ökad risk för att någon gång i livet få blodpropp, såvida man inte har den betydligt ovanligare varianten då man ärvt risken från båda sina föräldrar. Utifrån detta tycker jag inte du ska oroa dig för risken att få blodpropp – den är som sagt liten i sammanhanget!

  Du vet inte heller att någon i din släkt har haft blodpropp, vilket också bevisar att risken för att få blodpropp trots allt är liten. Det kan vara viktigt för dig som kvinna att ta hänsyn till APC-resistens i vissa situationer. Det jag tänker på är om man väljer preventivmedel bör man undvika klassiska p-piller som har en ökad risk för blodproppsbildning och istället välja hormonspiral, p-stav eller minipiller.

   Om du flyger längre sträckor (över tre timmar) rekommenderar jag att du använder knälånga stödstrumpor.

  Som kuriosa kan jag berätta att anledningen till att så många bär på APC- resistens kan vara att kvinnliga bärare har förlorat mindre blod under sina förlossningar och kunnat överleva och skaffa fler barn. Deras barn har sedan i sin tur fört anlaget vidare. Forskning har även visat att personer med APC-resistens verkar vara bra skyddade från att drabbas av svår blodförgiftning.

  Eftersom du fått svaret från ett privat laboratorium kan jag inte bedöma hur säkert resultatet är. Beställ därför gärna tid på din vårdcentral, ta med svaret du fått, så kan man ta ett nytt blodprov och skicka till sjukhusets blodavdelning för att du ska få en helt säker analys.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!