• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vågar jag fortsätta dricka alkohol?

  Jag är en man på 70 år och fick för två år sedan kroniskt förmaksflimmer men har inga som helst känningar av det. I övrigt är mina värden bra. Nu undrar jag om det är skillnad ur dödlighetsperspektiv om man har det i höger eller vänster förmak. När det gäller alkoholintag och förmaksflimmer så undrar jag vad som händer med flimret vid alkoholintag och är de dagliga två glas vin som jag dricker farliga eller är det "helgfyllan"? Saknar idag att kunna ta mig en whisky eller två.

  Stefan

   

  Doktor Lennart Skoog svarar: Förmaksflimmer är en onormal rytmrubbning som drabbar hjärtats bägge förmak. Man kan alltså inte ha flimmer i enbart ett förmak. Det leder till att hjärtats pumpkraft minskar med ungefär en fjärdedel.

  Gällande din fråga om risken för att dö på grund av förmaksflimmer så föreligger en viss ökad dödlighet som bland annat kan kopplas till stroke eller underliggande hjärtsjukdom om man ser det ur ett längre tidsperspektiv. Därför är det viktigt att regelbundet medicinera med blodförtunnande medicin och att behandla eventuell hjärtsvikt. Då minskar risken avsevärt att förmaksflimret ska förkorta livet.

  Angående din fråga om alkohol så är det så att för en del personer kan alkohol, även i liten eller måttlig mängd, utlösa en attack av förmaksflimmer. Effekten av alkohol är som sagt individuell och du måste själv känna efter hur det påverkar dig.

  Nu har du kroniskt förmaksflimmer, det vill säga flimmer hela tiden. Det verkar erfarenhetsmässigt så att mer än två glas alkoholhaltiga drycker per dag kan öka risken för att förmaksflimret blir svårstyrt med läkemedel. Jag kan rekommendera dig att diskutera detta vidare med din läkare nästa gång ni träffas.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!