• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • När ska man lämna ett klamydiatest?

  Hur många dagar måste det gå efter ett samlag innan man kan lämna klamydiatest samt syfilistest, innan det syns i kroppen om man smittats? Jag spolade rent i slidan med vatten efter samlaget, hade även mens. Kan detta påverka att en eventuell smitta går upp i livmodern/äggledare på grund av spolningen, om livmodertappen dessutom är öppen? Kan klamydiabakterier som drabbat äggledare/livmoder synas på ett vanligt klamydiatest?

  Anonym

   

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Man bör vänta att ta klamydiatest till en vecka efter smittillfället och syfilistest till fyra veckor efter smittillfället för att man ska fånga en eventuell infektion. För att vara på den säkra sidan bör man sedan ta om proverna när det gått tre månader. Ibland tar det lite längre tid innan smittan visar sig.

  Att spola upp i slidan efter ett samlag vare sig minskar eller ökar risken för smitta. Däremot avråder man generellt från att skölja slidan då detta bidrar till obalans av de naturligt förekommande slidbakterierna.

  Det är samma klamydiabakterier som infekterar livmodertapp, livmoder och äggledare. Bakterien sitter i livmodertappen och sprider sig sedan vidare till livmodern och äggledarna. Ett vanligt klamydiatest från slidtoppen fångar klamydiainfektionen även om den sitter högre upp.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!