• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag har upptäckt en knöl i underlivet!

  Jag har de senaste månaderna upptäckt en stenhård knöl i mitt underliv, närmare bestämt mellan slidan och analöppningen. Den sticker inte ut utan jag känner den bara när jag trycker där. Det är inte rött och den gör inte ont, känns bara obehagligt att trycka på den. Den är stor som en vindruva ungefär och jag kan liksom flytta den lite från sida till sida, så den sitter inte helt fast.

  Jag kan inte komma ihåg att jag har känt den förut. Har för bara ett par månader sedan haft en kort graviditet med komplikationer som slutade i missfall så jag har varit på många undersökningar som vaginala ultraljud, men ingen har sagt något. Är det normalt eller något jag bör kolla upp?

  Orolig

   

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Låter som en Bartholinis körtel fylld med sekret! Bartholinis körtel sitter vid slidmynningen och bildar sekret som utsöndras via en körtelgång som mynnar precis utanför slidmynningen något bakåt. Sekretet är som ett smörjmedel för underlivets slemhinnor. Om körtelmynningen täpps till fylls körteln med sekret och brukar då bli stor som en vindruva. Denna känns då hård men inte öm, precis som du beskriver det.

  Om det skulle komma in bakterier i den avstängda körteln bildas en varhärd och då får man mycket ont, blir svullen och röd. Man måste då ofta öppna bölden akut för att tömma ut varet.

  Om man inte har någon infektion utan bara en oöm lite knöl ska man inte göra någonting. Ofta kommer den och går, man känner den inte hela tiden. Har du inga besvär behöver du inte göra någon undersökning.

  Skulle du få problem kan man genomföra en liten operation där man gör en cirka 1x1 centimeter stor öppning över körteln vilket gör att den skrumpnar ihop.

  Men du kan bara avvakta i det här läget när du har så lite bekymmer med den.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!