• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur slipper jag medicin mot kolesterolet?

  Jag är 39 år och har gjort en hälsokontroll på företagshälsovården. Fick veta att jag har höga värden av det onda kolesterolet LDL på 3,9 och att HDL är 1,1. Jag har verkligen försökt skära ner på fettet i maten och motionera det senaste halvåret, men det händer inget med det onda kolesterolet när jag tagit nytt prov!

  Jag har också högt blodtryck och tar Felodipin 5 mg varje dag. Kan jag påverka det onda kolesterolet på något annat sätt till det bättre? Har ingen övervikt.

  Vill undvika medicin

   

  Doktor Lennart Skoog svarar: Det är balansen mellan det "onda" kolesterolet LDL och det "goda" kolesterolet HDL som har verklig betydelse. Om man kraftigt skär ner på det totala fettintaget brukar LDL kolesterolet inte påverkas så mycket, men dessvärre så sjunker då samtidigt HDL kolesterolet som ju har som syfte att rensa upp i blodkärlen så att överskottet av blodfetter inte hamnar där och orsakar förkalkning.

  Det är därför bättre att äta mer av omättade fetter eftersom LDL kolesterolet då brukar sjunka samtidigt som HDL kolesterolet bevaras eller stiger. Man räknar med att man maximalt kan sänka LDL kolesterolet med cirka 10 procent genom att ändra på kosten, det vill säga i ditt fall från 3,9 till 3,5. Det kan vara tillräckligt i kombination med bra HDL kolesterolnivå för att inte behöva ta blodfettssänkande medicin.

  Det goda HDL kolesterolet stiger också när man motionerar regelbundet vilket kompenserar ytterligare för en något förhöjd LDL nivå! Diskutera gärna detta vidare med din läkare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!