• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan man teckna en försäkring?

  Vi har detta testamente sedan 30 år tillbaka: "Undertecknade äkta makar förordnar härmed såsom vår yttersta vilja och testamente att den av oss, som överlever den andre, skall med fri förfoganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap, dock med undantag för bröstarvingars laglotter.

  Efter bådas vårt frånfälle skall kvarlåtenskapen fördelas lika mellan våra två gemensamma barn".

  Vi äger hälften var av en villa värd fyra miljoner kronor med en skuld på en miljon kronor. I övrigt ett standardhem. Hur mycket ska särkullbarnet lösas ut med om min man går bort före mig? Han har en bra pension, men själv har jag en mycket liten pension.

  Kan man teckna någon försäkring för att kunna bo kvar och inte måste sälja?

  Tacksam för svar

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar

  Nu tror jag i och för sig att nettovärdet på villan skulle bli lägre än tre miljoner eftersom man i enlighet med gällande praxis vid bodelning och arvskifte från marknadsvärdet drar av både den latenta (dolda) skattes-kulden som ligger i fastigheten samt ett fiktivt mäklararvode. Men om vi utgår från de siffror du har angett, skulle detta innebära att ni tillsammans har en förmögenhet på cirka tre miljoner kronor.

  Vid bodelningen skulle du då enligt huvudregeln först erhålla din gifto-rättshälft, det vill säga 1 500 000 kronor och av resterande hälft, vilken utgör själva arvet, skulle du enligt testamentet erhålla hälften, det vill säga 750 000 kronor. Resterande 750 000 kronor erhåller din makes tre barn i enlighet med den skrivning ni har valt i ert testamente. Särkullbarnet erhåller alltså en tredjedel av dessa 750 000 kronor, det vill säga 250 000 konor.

  Det finns försäkringslösningar för att täcka upp särkullbarnets laglott, men detta förutsätter dock att ni har ett större sparkapital och kanske därför inte är ett alternativ. Däremot vill jag rekommendera att tillsammans med en familjerättsjurist går igenom andra alternativ såsom till exempel bodelning och äktenskapsförord.

  Slutligen tycker jag att ni även ska låta skriva om ert befintliga testamente eftersom detta faktiskt säger att även era gemensamma barn ska få sin laglott vilket ger den efterlevande av er ett sämre skydd än vad den gällande lagstiftningen ger.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!