• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår pojke har så ont i benen!

  Vår pojke som är 8 år fick jätteont i benen när han hade influensa i april. Till slut kunde han inte gå och bara grät när vi försökte massera vaderna. Vi trodde nog inte först att det var så farligt och att det skulle gå över men till slut kunde han inte ens gå upp ur sängen och fick vi söka barnakuten.

  Det togs en massa prover och vi fick till slut veta att han fått "rullstolsviruset" men att allt skulle bli bra. Namnet på sjukdomen låter väldigt oroande i mina öron men läkaren sa att han kommer bli helt frisk och inte behöva rullstol resten av sitt liv. Vad är detta för sjukdom?

  Han är fortfarande lite trött och klagar ibland att det gör ont i benen.

  Orolig fotbollsmamma

   

  Doktor Lennart Skoog svarar

  Rullstolsvirus kallas en svår typ av smärta i vaderna som kan komma vid influensa, men som även kan orsakas av andra infektioner till exempel mykoplasmainfektion som är en typ av bakterieorsakad lunginflammation.  Orsaken är att det blir en akut svår muskelinflammation, framförallt i vadmuskeln, som kan bli väldigt smärtande och man blir mer eller mindre rörelsehindrad under några dagar eller någon vecka. Därav själva namnet "rullstolsvirus".

  Det är, precis som er sons läkare berättat, helt ofarligt och läker alltid ut även om det är besvärligt en kortare tid.  Det drabbar framförallt pojkar i 5-10 årsåldern, särskilt de som idrottar eller är fysiskt aktiva. Om han nu så här i efterhand fortfarande är trött och klagar över smärta i benen låter det inte som att det skulle vara orsakat av rullstolsvirus och därför rekommenderar jag att ni kontaktar er vårdcentral för en ny undersökning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!